V Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, znanem kot BIC, že več let svojim dijakom ponujajo veliko praktičnega izobraževanja, oktobra pa so to možnost nadgradili še za študente njihove višje strokovne šole. Programa živilstvo in prehrana ter gostinstvo in turizem sta svoj prostor dobila pod streho novega Centra kulinarike in turizma KULT316. Ta je s pomočjo evropskih sredstev nastal v popolnoma prenovljeni stavbi v Šentvidu, o čemer priča tudi številka v imenu – 316 metrov je namreč nadmorska višina Šentvida in dokazuje, da je Šentvid res nad Ljubljano.

»Tukaj na levi je turistična informacijska točka, na desni je kavarna in spodaj restavracija, ki sprejme okoli 50 gostov. Vse je odprto za širšo javnost, prav zato, da so študenti v času prakse res v realnem učnem okolju,« pojasni koordinator projektov Boštjan Ozimek in nadaljuje pot do najvišjega nadstropja stavbe, kjer so uredili še razkošno hotelsko sobo s štirimi zvezdicami. »Na tak način smo študentom omogočili tudi pridobivanje praktičnih znanj s področja hotelirstva. Oddajati še nismo začeli, ampak načrtujemo, da se bo to zgodilo v kratkem. Sprva bodo verjetno naši gostje poslovni partnerji, tuji predavatelji, vendar so dobrodošli prav vsi,« razloži Nina Meh iz BIC.

Več možnosti za raziskovanje in igranje

V sodobnem centru KULT316 na Prušnikovi ulici 74 ima BIC tudi konferenčno dvorano, ki sprejme 100 oseb, moderno učno kuhinjo, v kateri lahko izvajajo tečaje, in demo kuhinjo, v kateri bodo gostili vrhunske strokovnjake s področja kulinarike. To pa še niti ni vse. Ta mesec so v kleti vzpostavili še šolsko mikropivovarno, da bodo svojim dijakom in študentom omogočili realno učno okolje in spoznavanje najnovejših trendov na področju pivovarstva. Pobuda zanjo je prišla kar s strani njihovega študenta Jake Mihelčiča, ki je na višji strokovni šoli spisal tudi prvo diplomsko delo s področja mikropivovarstva.

»Ukvarjal sem se s tem, kako z različnimi postopki pri isti recepturi doseči različne okuse, grenčico, aromo pri pivu,« pove Mihelčič, ki je danes že zaposlen v pivovarstvu, vendar se še vedno vrača v BIC oziroma KULT316 in mentorici Mariji Kostadinov pomaga pri mentorstvu naslednjih generacij. Sam je eksperimentiral na manjši napravi za varjenje piva z zmogljivostjo 50 litrov in na njej zvaril prvo šolsko temno pivo špica, potem pa so za njegovim nastala še štiri diplomska dela s tega področja. Zanimanje je naraslo, obenem so odprli več prodajnih kanalov, zato so se v vodstvu BIC odločili za vložek v 250-litrsko profesionalno mikropivovarno.

Nastaja že hišno pivo

»Pivo varimo za prikaz tehnoloških vaj, v raziskovalne namene in v sklopu obvezne prakse, kjer študenti osvojijo celosten tehnološki postopek izdelave piva,« razloži Kostadinova, ki skupaj z Mihelčičem pomaga Anžetu Maruclju, da bo pripravil že šesto pivovarsko diplomo. Študentje za njim pa bodo imeli še boljše možnosti za raziskovanje, sploh ker nove naprave prinašajo ne le petkrat več piva, ampak imajo tudi neomejene možnosti pri razvoju vseh vrst piva. »Ni več omejitev, vse se da narediti, toliko je različnih kombinacij kvasovk, receptur, hmelja, slada in tako naprej,« pravi Mihelčič, in kot potrjuje profesorica, bodo poleti varili lažje pivo s sadnimi okusi, pozimi pa druge vrste, bolj staute in porterje.

Trenutno v šolski restavraciji in kavarni prednjači nepasterizirano in nefiltrirano hišno pivo z imenom kult316, vrste ale, ki ga že ponujajo tudi v njihovi čajnici Primula v Botaničnem vrtu in v lokalu Učilna okusov pod Plečnikovimi arkadami. Njegov zaščitni znak je sv. Vid, zavetnik gostilničarjev, pivovarjev in vinogradnikov, po katerem je poimenovan tudi Šentvid nad Ljubljano, inovativni študentje pa tudi že igrivo iščejo okusne kombinacije piva z različnimi sestavinami, da bodo hišni izdelek uporabljali tudi v kuhinji.