V zadnjem tednu se ob slovenski obali kopičijo kupi odpadne plastike. Na območju Belih skal v Izoli morje naplavlja kupe plastenk, vrečk, mrež, plastičnih igrač in druge navlake. K nam so jo prinesle narasle reke iz severne Italije, kjer se soočajo s številnimi neurji. Komunalni delavci zaradi slabe vremenske napovedi tudi v naslednjih dneh ne pričakujejo izboljšanja. Večje količine smeti se ob obali pojavijo predvsem po 10. uri, ko začne z morja proti obali pihati maestral.

Zaposleni v Komunali Izola, ki upravlja izolsko občinsko pristanišče, se z nadpovprečno onesnaženostjo morja soočajo zadnji teden. Odpadki se nabirajo po vsej slovenski obali. Z enakimi težavami se tako srečujejo tudi v izolski marini in sosednjih občinah. »Pristanišče smo začeli čistiti takoj, vendar nam zaradi prevelike količine odpadkov, ki prihajajo zaradi neurij v severni Italiji iz izlivov italijanskih rek, ni uspelo temeljito počistiti celotnega območja pristanišča,« so sporočili iz izolskega komunalnega podjetja.

Tovrstno onesnaženje morja zanje ni presenečenje. »Enakih pojavov smo vajeni že iz prejšnjih let. V naslednjih dneh pričakujemo ponovno poslabšanje vremena in s tem tudi več smeti,« še dodajajo na izolski Komunali. Tudi v Kopru se predvsem na območju mestnega in ribiškega pristanišča nabirajo neobičajne količine plastične embalaže. »Pojav zajezimo s povečanim obsegom čiščenja, ki je v tem obdobju trikrat večji od običajnega,« je včeraj pojasnil Vojko Rotar, ki v koprski komunali skrbi za stike z javnostjo. Tudi oni predvidevajo, da temu botrujejo povišani vodotoki italijanskih in tudi naših rek.