Tradicionalni Križnikov pravljični festival Jenkrt je biv... v sodelovanju s pripovedovalci pravljic in Kulturnim društvom Motnik že peto leto zapored pripravlja Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. Na festivalu, ki je namenjen otrokom in odraslim, lahko obiskovalci poleg ljudskih pravljic, ki jih je na prehodu v 20. stoletje zapisal eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev, motniški čevljar Gašper Križnik, uživajo tudi v obilju drugih dogodkov, sprehodov, iger, glasbe, ustvarjanja in kulinaričnih užitkov.

Pravljični festival, ki ga bo jutri zvečer v kulturnem domu v Motniku odprl častni pokrovitelj Andrej Rozman - Roza, bosta letos prepletala tudi strip in ljudska glasba. V parku Pod lipami bodo na ogled izbrana likovna dela osnovnošolcev, ki so se spopadli z izzivom, kako Križnikove pravljice pretopiti v strip, že pred nekaj tedni. Pravljice za odrasle bodo pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci, večer pa bodo nocoj sklenili s koncertom gostov Boštjana Gombača in Janeza Dovča.

Jenkrt je biv... jen povžar

Sobotni osrednji festivalski dan se bo začel z Motniško pravljično potjo za družine. Snovalka poti in pripovedovalka Irena Cerar bo tokrat z udeleženci raziskovala motniško mlinarsko dediščino, udeleženci pa si bodo lahko med potjo izdelali naravna zvočila in skupaj s pripovedovalko soustvarjali pravljice. Na Vranskem se bo medtem otrokom predstavil Duo Vroča župa, ki ga tvorita pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik.

V zgodnjih popoldanskih urah bodo lahko obiskovalci v Motniku pravljicam prisluhnili na grajskem griču in ob Vrbanovčevem kozolcu, pestro pa bo tudi v parku Pod lipami, kjer se bodo lahko otroci igrali z izvirnimi igrami, ki jih pripravijo dekleta iz Turističnega društva Motnik. Po pravljicah bo mogoče listati v priročni knjižnici, z vodnikom v roki pa se bodo lahko odrasli sprehodili tudi po Motniški turistično-kulinarični poti. Domača društva in turistični krožek Osnovne šole Šmartno bodo svojo dejavnost predstavili na stojnicah v parku.

Stripar, ilustrator in lutkar Andrej Štular bo na delavnici za otroke pod kozolcem likovno opremil Križnikove pravljice, ki jih bo pripovedoval Rok Kušlan. Osrednji popoldanski dogodek Jenkret je biv… jen povžar, ki ga pripravlja Ivanka Učakar, pa bo zopet namenjen pripovedovanju domačinov. Zgodbe svojih staršev, starih staršev, znancev, stricev in tet bodo v narečju pripovedovali Jože Keršič iz Motnika, Ljuba Lajmiš iz Kamnika in Ira Zorko iz Ljubljane, pridružile pa se jim bodo tudi Mara in ljudske pevke iz Domžal. Na slikovitih grajskih razvalinah bo z izvirnimi interpretacijami Beg na grad večer polepšal Duo Vroča župa, vroča pa bo tudi sklepna ognjena predstava skupine Čupakabra.