Zdi se, da se staljeni baker odbija od hamburgerja, kar je na meji verjetnega glede na to, da ta brbota na več kot 1000 stopinjah Celzija. Ob tem se vprašanje, kakšne sestavine potemtakem sestavljajo big mac, postavlja kar samo, pa tudi, kaj takšna hrana naredi v človekovem prebavnem sistemu.

Baker se od hamburgerja odbija

Pomirite se, zadeva ni tako neverjetna, kot se zdi na prvi pogled. V tem primeru gre namreč za tako imenovani Leidenfrostov pojav, ki nastane, če na vročo ploščo spustimo kapljo hlapljive tekočine. Kaplja se namreč ne prilepi na površino, kot bi se v primeru, če bi bila plošča hladna, ampak lebdi nad njo, razlagajo fiziki.

V primeru z big macom se kapljice bakra v stiku s hladnejšim in tudi malce vlažnim hamburgerjem od njega odbijejo. Če bi po hamburgerju polili denimo skoraj vrelo vodo, pa ne bi dobili enakega učinka – temperaturna razlika med tekočino in jedjo namreč ne bi bila dovolj velika, da bi sprožila zgoraj omenjeni pojav.

Ne moremo pa iti mimo številnih razprav o tem, kakšne kemikalije vsebuje McDonald'sova hrana. Mnogi so s hamburgerji delali različne preizkuse, med katerimi je izstopal tisti, kjer so hamburger s sirom in pečen krompirček 31 dni pustili na kuhinjskem elementu, hrana pa je ostala bolj ali manj nespremenjena.

Pri staljenem bakru in big macu vendarle ne gre za čarovnijo, ti hamburgerji pa tudi niso neuničljivi ali neprebavljivi, kakor se morda zdi, če video pogledamo brez znanstvene razlage.