Vlada bo po naših informacijah danes razrešila Franca Zlatka Dreua, častnega konzula v Luksemburgu, in Donata P. Marxerja, častnega konzula v Liechtensteinu. Dreu se je po začetku postopka za njegovo razrešitev za odhod odločil sam, Marxerju pa se bodo po petih letih zahvalili za sodelovanje. Neuradno naj bi častna konzula razrešili zaradi vpletenosti v afero Panamski dokumenti.

Na zunanjem ministrstvu so postopek za razrešitev Franca Zlatka Dreua po naših informacijah sprožili že aprila, 11. maja so v kabinetu predsednika vlade dali soglasje k razrešitvi, teden dni pozneje pa je Dreu sam podal odstopno izjavo. Na današnji seji vlade naj bi Dreua tudi uradno razrešili s funkcije častnega konzula, kar je v skladu s 53. členom navodila za častne konzularne funkcionarje. Častni konzul je namreč lahko razrešen, če je poteklo petletno obdobje od njegovega imenovanja in pristojni minister predlaga njegovo razrešitev, če je dopolnil 75 let, če nadaljevanje njegove častne konzularne funkcije ni več v interesu Slovenije, če s svojim delovanjem škodi ugledu in interesu naše države in če je za razrešitev zaprosil sam. To hkrati tudi pomeni, da Dreuu ni treba navajati razloga za odstop.

Dreu pred leti prejel visoko državno odlikovanje

Spomnimo, da se je Dreu ujel v dokumente družbe Mossack Fonseca, saj je bil kot častni konzul v Luksemburgu leta 2006 nekaj mesecev pooblaščenec in lastnik družbe z Britanskih Deviških otokov. Za Delo je tedaj izjavil, da nikoli ni bil lastnik družbe, ampak je pravi lastnik, ki je družbo kupil, namesto svojega imena vpisal njegovo. Dreu je tudi zanikal, da bi ustanavljali podjetja v davčnih oazah za slovenske državljane, od leta 2002 naj bi bil poslovno neaktiven. Pridobljeni podatki iz afere Panamski dokumenti pa kažejo, da je Dreu pooblastila za upravljanje podjetij dobival še nekaj let po letu 2002.

Dreu je bil častni konzul v Luksemburgu od leta 1992 in je leta 1999 prejel tudi častni znak svobode Republike Slovenije za dejanja v dobro Sloveniji na mednarodnem področju. Po naših informacijah je Dreu razumel sporočilo zunanjega ministrstva in soglasje premierjevega kabineta k njegovemu odhodu, zato je sam podal odstopno izjavo.

Sta častna konzula škodila ugledu naše države?

Donat P. Marxerje bil častni konzul v Liechtensteinu od aprila leta 2011. Ker se lahko po 53. členu navodila za častne konzularne funkcionarje zunanji minister po petih letih častnemu konzulu zahvali za sodelovanje, se bo to očitno tudi zgodilo. Tudi Marxer je bil vpleten v afero Panamski dokumenti. Ti namreč dokazujejo, da je bil od decembra leta 2008 edini družbenik v podjetju Exal Enterprises na Sejšelih, nato je oktobra 2014 družbo prevzelo liechtensteinsko podjetje Medipolan, ki je po dostopnih podatkih Marxerjevo.

Ko so ob izbruhu afere Panamski dokumenti Stanislava Vidoviča, generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu, novinarji spraševali, ali po petih letih preverjajo delovanje častnih konzulov, jim je odgovoril, da ne, vendar pa je poudaril, da bodo to storili v prihodnje. Kot uradni razlog za razrešitev obeh častnih konzulov po naših informacijah sicer ne bo nikjer navedena afera Panamski dokumenti, saj na ministrstvu nimajo pristojnosti ugotavljati, ali sta častna konzula storila kaznivo dejanje ali ne. Je pa očitno, da se morata posloviti prav zaradi te afere. Kot pravijo naši viri, je bilo namreč zaradi njune vpletenosti v afero v javnosti ustvarjeno nezadovoljstvo oziroma sta s tem škodila ugledu naše države.