Letošnja košarkarska sezona je v izdihljajih. Večina državnih prvenstev je že končanih, nekatere končnice pa še potekajo. Medtem ko so slovenski košarkarji v tujini delo večinoma že končali in moči za nove izzive, tudi reprezentančne, nabirajo v domačem okolju ali na morju, se nekateri posamezniki še potijo v klubskih dresih in borijo za lovoriko.

Eden od njih je Edo Murić, ki mu v teh dneh počitnice ne pridejo na misel. S Partizanom namreč v finalu srbskega državnega prvenstva bije pogumno bitko z zmagovalcem letošnje lige ABA in velikim rivalom Crveno zvezdo. Ta je imela v torek pri vodstvu v zmagah z 2:0 pred domačimi navijači prvo zaključno žogo, a je tudi po zaslugi Murićevih 12 točk ni izkoristila. Četrta tekma bo na sporedu danes ob 21. uri. V Španiji Real Luke Dončića v polfinalu z 2:1 vodi proti Valencii, Barcelona pa je imela proti Laboralu Kutxi sinoči prvo priložnost, da se že prebije v finale. Zanimivo je, da pri baskovskem moštvu v končnici ne igra Jaka Blažič, ki ima za seboj uspešno sezono. Trener Velimir Perasović, ki bo v prihodnji sezoni vodil Anadolu Efes, je namreč pri registraciji igralcev za izločilne boje prednost dal novincu Michaelu Rollu. V Nemčiji se v finalu za naslov prvaka proti Ulmu bori tudi Bamberg Alekseja Nikolića, a slovenskega reprezentanta ni v dvanajsterici trenerja Andrea Trinchierija.

Ivanović zadovoljen z Dragićem

Od slovenskih predstavnikov v Evropi je največji preskok zagotovo naredil Alen Omić. 216 centimetrov visoki center se je v prvi sezoni pri Gran Canarii odlično znašel in bil s povprečnim statističnim indeksom 15,9 šesti najboljši posameznik rednega dela španskega prvenstva. Gran Canaria je pot v ligi ACB končala v četrtfinalu, kjer je bil z 2:1 v zmagah boljši Laboral Kutxa. Sevilli z Boštjanom Nachbarjem je v prvem delu sezone grozil celo izpad, na koncu pa je po zaslugi Dravograjčana, ki je bil z 12,9 točke na tekmo najboljši strelec moštva, osvojila 11. mesto. Mirzi Begiću se z Bilbaom ni uspelo prebiti niti v končnico španskega prvenstva, naturalizirani Slovenec pa bo sezono želel čim hitreje pozabiti, saj je na začetku kar nekaj časa iskal klub, nato pa zaradi zlomljenega zapestja izpustil precej tekem.

Po odhodu Rimasa Kurtinaitisa in prihodu Duška Ivanovića je Zoran Dragić pri Himkiju lažje zadihal. Ljubljančan je bil v polfinalu lige VTB celo najboljši posameznik moštva, a je bil CSKA premočan in se je uvrstil v finale s 3:0 v zmagah. Črnogorski strateg je bil z Dragićevo igro in pristopom izjemno zadovoljen, zato bo ta v Moskvi igral tudi v prihodnji sezoni. V Turčiji sta Jure Balažić (Gaziantep) in Gašper Vidmar (Banvit) s svojima moštvoma sezono sklenila v četrtfinalu, Jaka Klobučar pa je z Istanbulom BB obstal v prvoligaški druščini. Omenjena trojica bo po solidnih predstavah pred prihodnjo sezono bržkone zamenjala delodajalca.

Nov klub si bo v poletnih mesecih iskal tudi Klemen Prepelič, ki je pri nemškem Oldenburgu sicer pokazal nekaj dobrih iger, a premalo, da bi nanj oko vrgel kakšen od evropskih velikanov, kar si Bistričan neizmerno želi. Drugi del sezone sta v Italiji preživela Uroš Slokar in Domen Lorbek. Slokar je pri Caserti našel zatočišče, potem ko je izgubil mesto pri Sevilli, Lorbek pa je pri Cantuju iskal minute za povratek v formo pred reprezentančnim poletjem. Ne eden ne drugi se nista uvrstila v končnico. V finalu sta na Hrvaškem s Cibono nastopila Nebojša Joksimović in Žan Mark Šiško, a proti Cedeviti, ki je bila boljša s 3:0, večjih možnosti nista imela.

Od slovenskih košarkarjev na tujem velja omeniti še dva, ki sta nastopala v nekoliko bolj eksotičnih ligah. Miha Zupan (njegov soigralec je bil tudi slovenski košarkar Salih Nuhanović) je v Romuniji z Oradeo postal državni prvak, Primožu Brezcu pa je podobno že drugič uspelo na Cipru z AEK Larnaco. Nekdanji slovenski reprezentant je s klubom podaljšal sodelovanje še za eno sezono.

Filipovski suveren, Zdovc tretji

Na tujem poleg košarkarjev deluje tudi nekaj slovenskih trenerjev, izmed katerih sta se zlasti izkazala dva. Sašo Filipovski je na Poljskem z Zielono Goro drugič zapored suvereno postal državni prvak. V končnici je namreč dosegel deset zmag brez poraza. Njegovo dobro delo ni ostalo neopaženo, saj si ga v svojih vrstah pred prihodnjo sezono močno želi berlinska Alba.

Jure Zdovc je za krmilo atenskega AEK sedel sredi sezone, a se mu na koncu v boj za grškega prvaka ni uspelo vmešati. O njem sta kot po navadi odločala Panathinaikos in Olympiacos, pri čemer je bil ta uspešnejši. Zdovc je v bitki za tretje mesto ugnal Aris in tako izpolnil cilje kluba ob svojem prihodu.