Če smo v pričujoči rubriki o avtomobilih v pop kulturi prejšnjikrat omenili povezavo med filmoma Obalna straža ter Hitri in drzni, katerih skupni člen je igralec Dwayne Johnson, in tako prišli do dodgea chargerja iz morda najslavnejšega avtomobilskega filma, je prav omeniti, da z Obalno stražo lahko povežemo tudi najznamenitejši avto z malih zaslonov – Kitt iz serije Vitez za volanom (Knight Rider). Tudi njuna skupna točka je igralec, le da v tem primeru David Hasselhoff; tega, da je Hasselhoff med drugim pevec, pa niti ne bi omenjali. Preden je blestel v vlogi reševalca iz vode, je namreč v omenjeni seriji zaslovel kot Michael Knight, nekdanji agent, ki pa smo si ga kljub številnim bravuroznim akcijam najbolj zapomnili »le« kot voznika Kitta. Ta je bil pač tisti, zaradi katerega je v zaslone buljilo staro in (predvsem) mlado ter se pri nas zaradi nadvse nadležne sinhronizacije na avstrijski ali italijanski televiziji v 80. letih naučilo še kakšne tuje besede. Na dotičnih kanalih so takrat pač prvi predvajali to serijo...

Avto, ki je preskakoval ovire

Serijo so si mnogi zapomnili tudi po značilni melodiji uvodne špice, ki je bila pred časom celo med najbolj priljubljenimi za zvonjenje na mobilnih telefonih, toda melodija in Hasselhoff gor ali dol, najbolj je serijo zaznamoval Kitt, tehnološko izpopolnjen pontiac firebird trans am, letnik 1982, za katerega predelavo so porabili dobrih 100.000 dolarjev, v štirih sezonah in 90 epizodah pa uporabili štiri takšne avtomobile. Zgodba v seriji gre seveda drugače in pove, da je avto, ki je stal kar 11.400.000 dolarjev, zasnoval pokojni Wilton Knight, milijarder in ustanovitelj podjetja Knight Industries, iz katerega tudi izvira ime Kitt – to je sestavljeno iz prvih črk besedne zveze Knight Industries Two Thousand. Kittov kibernetični procesor so sprva sicer vgradili v računalnik vlade v Washingtonu, a ker je Knight menil, da bo uporabnejši v vsakodnevnem terenskem boju proti kriminalu, ga je nato raje vgradil v avto – že omenjeni pontiac, za njegovega lastnika pa predvidel Michaela Knighta, nekdanjega policista po imenu Michael Arthur Long, ki je po strelu v obraz skoraj umrl, a ga je Wilton rešil in mu priskrbel novo identiteto.

Toda sodeč po lastnostih in sposobnostih avtomobila bi za njegov volan lahko postavili kogar koli, pa bi bil v boju proti kriminalcem uspešen. Skorajda je namreč ni bilo naloge, ki je Kitt ne bi zmogel. To, da je bil sposoben govorne komunikacije in je imel na voljo informacije o vsem, je bilo morda fascinantno na začetku serije, kasneje pa so gledalce bolj navduševale nekatere njegove druge lastnosti, kot je na primer izjemen pospešek vsega 0,2 sekunde z mesta do hitrosti 60 milj na uro (slabih 100 km/h) s pomočjo dodatne moči prek funkcije »turbo boost«, ki mu je omogočala tudi, da je preskočil ovire in manjše objekte. Na voljo je imel tudi zaščito pred tako rekoč vsemi eksplozivnimi in strelnimi sredstvi ter do temperatur, višjih celo od 400 stopinj Celzija, pa način povsem samodejne vožnje, številna orožja, od spuščanja dimne zavese, solzivca ali uspavalnega plina do metalca ognja, možnost samodejnega menjavanja registrske tablice, katapultna voznikov in sovoznikov sedež, celo padalo... In še in še.

V primerjavi s Kittom se originalni pontiac firebird (mimogrede: šlo je za tretjo izmed štirih generacij modela, ki so jih izdelovali med letoma 1967 in 2002) na zunaj sicer ni bistveno razlikoval, še najbolj po posebnem »skenerju« in lučkah na prednjem delu maske, ki si jih je pozneje prav zaradi vpliva TV-serije vgradilo kar nekaj lastnikov avtomobila. Kakšno izmed omenjenih replik je še dandanes mogoče opaziti na ameriških cestah, zadnji preostali original pa so lani na dražbi prodajali za okoli 300.000 zelencev.