Nobena skrivnost ni, da je slovenska reprezentanca v judu tista, od katere slovenska športna javnost na največji tekmi leta, avgustovskih olimpijskih igrah, pričakuje največ. Razlog za optimizem so izjemni uspehi v preteklosti, poleg tega pa imajo judoisti v žepu številna odličja z velikih tekmovanj. Slovenijo bodo avgusta v Braziliji zastopali aktualna svetovna prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov Tina Trstenjak, Ana Velenšek v kategoriji do 78 kilogramov, Adrian Gomboc (do 66 kg), Rok Drakšič (do 73 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg).

»Z dejstvom, da sem prva favoritinja olimpijskega turnirja, se ne obremenjujem. Treba je premagati vsakogar, osredotočena sem na to in grem svojo pot. Če si uvrščen na vrh jakostne lestvice, je lažje, a vsak je na blazini premagljiv, tudi jaz. Imam že olimpijske izkušnje, saj sem bila v Londonu vadbena partnerica Urške Žolnir. Od blizu sem spremljala dogajanje in od blizu videla, kako je, če zmagaš. Na podlagi teh izkušenj se bom lažje osredotočila na svojo tekmo,« pravi Tina Trstenjak, ki jo zdaj čakajo zaključne priprave. Najprej bo vadila v Franciji, nato pa se bo na olimpijski nastop pripravljala v Sloveniji, le da bo vmes nastopila še na mednarodni tekmi v Budimpešti.

Glavni trener olimpijske ekipe bo Marjan Fabjan. »Skrivnosti ni. Treba je delati in biti tiho. To je naše načelo,« v svojem slogu pripoveduje glavni tvorec slovenskih uspehov. Na olimpijskem turnirju bo namreč nastopilo kar pet njegovih borcev iz kluba Sankaku. »Napovedovanje rezultatov je zelo hvaležno. Menim, da bodo kolajne morda prišle tudi od tistih, od katerih jih ne pričakujemo,« dviguje slovenske olimpijske apetite Marjan Fabjan.

Za osvežitev spomina: pred štirimi leti je v Londonu Urška Žolnir v kategoriji do 63 kg postala olimpijska prvakinja, kar je bila prva slovenska ženska olimpijska kolajna na največjem tekmovanju.