Na košarkarsko dogajanje v letošnji sezoni je v Sloveniji padel zastor. Ponovila se je zgodba iz lanske, ko najboljša kluba Krka in Olimpija v državnem prvenstvu nista zmogla niti do finala. Za ljubljanski kolektiv je to že sedma sezona brez naslova prvaka, kar je predolga suša, ki bi morala prinesti spremembe. V prvi vrsti bi zaradi neuspehov moral svoj odstop podati predsednik Jani Möderndorfer, kar pa se po trinajstih dneh od izpada proti Zlatorogu na tretji polfinalni tekmi še ni zgodilo.

Ljubljančani životarijo

Olimpija si tako še drugo leto zapored na parketu ni priigrala ne vstopnice za ligo ABA ne za evropski pokal. Slednji bo od prihodnje sezone izredno močno tekmovanje, saj se je število klubov v evroligi zmanjšalo na 16, v evropskem pokalu pa jih bo 24. Že tretjič v štirih letih je ECA Ljubljančanom pogledala skozi prste in jim poslala predregistracijski obrazec za posebno povabilo. Kakšni bodo nadaljnji koraki v zmajevem gnezdu, bo znano v dveh ali treh tednih.

»Na potezi so klub in sponzorji, ki se morajo izjasniti, kako naprej, ter ali Ljubljana in celotno okolje želi imeti košarkarski klub na tej ravni. Pogoji, pod katerimi smo delali v zadnjem času, so mučni. Za resen in močnejši projekt Olimpije je potrebnih več sredstev, sploh če se želi nadaljevati sanacija. Mi smo izposlovali nastop v evropskem pokalu, če to želimo ali ne, pa ni več v mojih rokah. S tako malim vložkom želeti tako veliko, vmes pa te nihče ne povoha, je nemogoče. Če bo vizija kluba drugačna, bomo igrali pa samo državno prvenstvo. To ne bi bila katastrofa, bil pa bi korak nazaj. Najpomembneje je, da se stvari povedo jasno, ne pa da se govori o visoko letečih ciljih, potem pa temu ne moremo slediti, ker ni realno. Resna ekipa se mora med sezono okrepiti. Poškodbe ter fizična in psihična izčrpanost pustijo posledice. Trenutna situacija tako bolj kot ne spominja na životarjenje,« pravi direktor Olimpije Matevž Zupančič, ki ni imun za govorice o oblikovanju alternative trenutnemu vodstvu kluba. Imenom, kot so Slobodan Subotić, Roman Lisac in Zmago Sagadin, ni vseeno za trenutno stanje nekdanjega evropskega velikana. »Če zna kdo bolje – izvolite,« odgovarja Zupančič.

Ob trenutno nezavidljivem stanju v klubu se je Olimpijin direktor želel dotakniti še celotnega dogajanja v Evropi med ECA in Fiba Europe. Zupančič pravi, da je bila košarki narejena ogromna škoda, kar ne bi smelo ostati nekaznovano. »Smo se pa v dani situaciji pravilno pozicionirali. Vemo, kaj se zgodilo v Münchnu in kaj je odločilo tamkajšnje sodišče. To je sicer začasna odredba, a ponavadi začasne odločitve postanejo tudi trajne. Olimpija je bila skupaj z denimo Fenerbahčejem, Realom, Olympiacosom, Maccabijem, Cedevito in Lietuvosom Rytasom tista, ki je sodelovala tudi pri zaščiti reprezentanc. Zveze bi se morale zahvaliti ECA, ker je ubranila suspenze. Ščitili smo interese kluba, a nismo šli proti nikomur. Izkazalo se je, da smo imeli prav, saj so bili pritiski Fibe Europe na zveze, reprezentance in klube neupravičeni in nezakoniti.«

Helios najprej o proračunu

Če ima Olimpija tudi v prihodnji sezoni torej možnost nastopa v Evropi, pa je drugačno poglavje liga ABA. Pravice za nastop v jadranskem tekmovanju sta si iz Slovenije zagotovila Krka kot prvouvrščena v ligi za prvaka ter Helios kot državni prvak. Medtem ko bodo Novomeščani v ligi ABA zagotovo nastopili, Domžalčani tega stoodstotno ne morejo potrditi. »Naša nekajletna želja je bila, da se vrnemo v ligo ABA. Veseli smo, da nam je to uspelo. Razmišljamo v smeri, da bomo nastopali, se je pa treba najprej usesti in videti, kakšen bo proračun za naslednjo sezono,« je na to temo povedal predsednik Heliosa Aleš Klavžar.

Liga ABA bo po propozicijah tekmovanja v prihodnji sezoni štela 12 klubov, a se v zakulisju znova govori o možnosti razširitve. Klubom naj bi namreč bolj odgovarjalo večje število tekem, v tem primeru pa bi mesto v jadranskem tekmovanju znova skoraj gotovo našla tudi Olimpija. Po pravilniku bo na mestu predsednika skupščine lige ABA predstavnika Budućnosti za prihodnjo sezono nadomestil predstavnik Cedevite, direktor tekmovanja Krešimir Novosel pa je očitno uvidel, kako velika škoda priljubljenosti je bila pri nas narejena lani, ko je bilo tekme možno spremljati zgolj na Siol TV. Direktor tekmovanja je namreč zagotovil, da bo liga ABA v Sloveniji v novi sezoni dostopnejša.