Nekdanji vidni slovenski politik in poslanec evropskega parlamenta Zoran Thaler je bil od leta 2006 do 2012 lastnik posestva in gostilne Istranova v Padni v zaledju slovenske Istre. Gostilno Istranova so leta 2013 dokončno obnovili in uredili bližnje apartmaje s pogledom na nasade oljk. Danes je vse to zaprto. Javno objavljena telefonska številka ne obstaja več, kar pomeni, da se gostišče in storitve ne tržijo, sicer bi številka na spletu še vedno delovala.

Posestvo se uporablja v zasebne namene

Zoran Thaler je na vprašanje, ali ve, kaj se s posestvom in gostilno dogaja, glede na to, da je bil projekt njegov, odgovoril, da je posestvo prodal že pred štirimi leti in da se s tem ne ukvarja več. Je to kakor koli povezano s tem, da je moral vmes na prestajanje zaporne kazni? »Ne, s tem ni nikakor povezano. Dejstvo je, da je bil to precejšen finančni zalogaj, glede na izbruh krize leta 2008 pa je fantastičen dosežek, da smo ta projekt sploh zgradili do konca. Trdim, da gre za čudovit objekt, ki je bil dokončan in bo prej ali slej primerno uporabljen.« Thaler je ob tem pojasnil, da po njegovih informacijah novi lastniki posestvo uporabljajo v zasebne namene in tam gostijo zaprte zaključene družbe. Na vprašanje, s čim se zdaj ukvarja, je odgovoril, da ni več javna oseba, da pa se v Istri ukvarja s turizmom in oljkami. Zoran Thaler je po podatkih Ajpesa še vedno lastnik družbe Mednarodni consulting, poslovno svetovanje, s sedežem v Ljubljani. Družba uspešno posluje, saj je lani ustvarila več kot 180.000 evrov prihodkov in slabih 104.000 evrov dobička.

Istranova že leta v izgubi

Po javno dostopnih podatkih je imela lani družba Istranova, ustanovljena pred dobrim desetletjem, slabih 79.000 evrov prihodkov in več kot 114.000 evrov izgube. V rdečih številkah se družba utaplja že od leta 2011, ko so ustvarili slabih 15.000 evrov izgube. Od aprila 2012 je Istranova v rokah ruskega lastnika Igorja Gruzdeva (v lasti ima 80-odstotni delež), petinski lastnik pa je Ljubljančan Temur Iremadz. Rus Igor Gruzdev je lepote Padne in turističnega kompleksa Istranova menda odkril po naključju, ko se je tja napotil s srbskim poslovnežem.

Zoran Thaler, ki je bil zaradi jemanja podkupnine februarja 2014 obsojen na zapor ob koncu tedna za obdobje dveh let in pol, je bil v Istranovi prokurist od januarja leta 2008 do julija 2009, družbo pa je vodil Flavio Grižon. Na položaju direktorja je bil Grižon od decembra 2005 do januarja lani, pozneje je bil prokurist. Ta funkcija mu je po javno objavljenih podatkih uradno ugasnila šele 13. maja letos. Grižon se je oglasil na eno od javno objavljenih telefonskih številk gostilne v Padni, vendar o tem, kaj se dogaja z gostilno, ni vedel veliko. Pojasnil nam je le, da je po njegovem vedenju gostišče Istranova zaprto.