Zakon o pravilih cestnega prometa v 42. členu predpisuje pravočasno »prepričanje«, preden voznik spremeni smer vožnje. Zadostni pogledi pa morajo biti tudi sicer prisotni pri vožnji skozi križišče, pred vstopom v krožno križišče, in to na levo stran križišča, od koder prihajajo vozila. Na avtocesti in hitri cesti predvsem s pogledi nazaj, saj na teh cestah prihaja nevarnost predvsem od zadaj.

Večina mladih voznikov po tihem meni, da je opozarjanje na neprestano pogledovanje pretirano. Ko pa so pogledi udomačeni, postanejo rutina. In ne samo to: z leti vozniki dojamejo, zakaj so ti tako zelo pomembni. Prepričevanje je neposredno povezano s prometno varnostjo in preživetjem v prometu na cesti.

Pogledi pa morajo biti usmerjeni v pravo smer in vedno tedaj, ko lahko pričakujemo vozilo ali drugega udeleženca, ki se nam bliža z določenega dela ceste ali zemljišča ob cesti. Pogledi, ki se ponavljajo kar tako brez cilja in smotra, so povsem nesmiselni in brezkoristni.

Prav načini smotrnih pogledov, predvsem pri spreminjanju smeri, so dobro obdelani v priročniku »Dober voznik bom«, ki so ga sestavili strokovnjaki Primotehne iz Maribora. Poglede so poimenovali po črkah NZR, kar pomeni, da je potreben najprej pogled nazaj (N), in to v vzvratnem ogledalu. Drugi pogled je kontrola stanja bočno na levi ali desni za nami, kar opravimo s pogledom v zunanje ogledalo (Z). In kot zadnji je zelo pomemben pogled čez ramo (R). Ta zadnji je nujen na več pasovnih cestah, ko želimo zamenjati prometni pas. S pogledom čez ramo preverimo, kaj se dogaja v mrtvem kotu.

S pravilnim in stalnim opazovanjem lahko pravočasno odkrijemo nevarnost, ki nam preti med vožnjo. Lahko pa tudi pomagamo tistim, ki so iz nam neznanih razlogov naredili napako.

V zadnjih letih se na cestah pojavlja vse več starejših voznikov. Njih je treba opozoriti, naj nikoli ne vozijo »po šabloni«, ampak da je vsaka vožnja, pa čeprav po cesti, ki jo dobro poznajo, unikatna in taka, kot je v danem trenutku, zato je treba vedno pričakovati presenečenja.

Torej: ko se kot vozniki usedete za volan, bodite z mislimi pri vožnji, bodite zbrani in usmerjeni na vožnjo, pričakujte neljube in stresne dogodke, pa seveda veliko užitkov, ki jih vožnja z avtomobilom ponuja vsakemu vozniku.

Spoštujmo pravilo: biti viden in dobro videti!

Franjo Jurman, učitelj vožnje in CPP