Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je po treh zmagah in prav toliko porazih skozi šivankino uho kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca v kvalifikacijah uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo decembra na Švedskem. Slovenke bodo na evropskem severu po šestih letih suše znova okusile slast igranja na tekmovanju najboljše šestnajsterice na stari celini.

Slovenke so ključno zmago vknjižile v predzadnjem krogu kvalifikacij, ko so bile v Celju prvič po desetih letih boljše od Hrvaške. Na nedeljskem gostovanju v Črni gori bi lahko zaradi razpleta na drugih igriščih izgubile tudi z desetimi goli razlike, a so se favoriziranim gostiteljicam hrabro postavile po robu. Poraz z 22:24 je bil tako sladek, da so razposajene slovenske igralke v Bijelem polju skupaj s Črnogorkami zaplesale v krogu. »Črna gora je tako odlična ekipa, da jo je na gostovanju skorajda nemogoče premagati. Kljub vsemu sem v drugem polčasu zelo užival ob vodenju slovenske reprezentance. Na evropsko prvenstvo potujemo zasluženo. Dokazali smo, da smo resna ekipa,« je povedal selektor Uroš Bregar, ki je položaj prevzel septembra lani, ko je nasledil Marto Bon. Ob robu slovenske uvrstitve na prvenstvo bi veljalo pozornost nameniti še Bregarjevim besedam o ljudeh, ki po njegovem ne vplivajo dobro na reprezentanco: »Pred prvo tekmo s Hrvaško smo imeli precej težav in zdaj polagam na srce nekaterim slovenskim trenerjem, da tega, kar so, ne počno več, saj s tem škodijo samo reprezentanci.«

Slovenija bo na petkovem žrebu v Göteborgu izvedela za nasprotnike na prvenstvu. Zagotovo se bo izognila Poljski, Hrvaški in Češki, s katerimi si deli družbo v četrtem bobnu. Na prvenstvo so se sicer uvrstile še Norveška, Nizozemska, Švedska, Črna gora, Francija, Madžarska, Rusija, Srbija, Španija, Danska, Romunija in Nemčija. Kakšne bodo možnosti Slovenije na švedskem turnirju, je stežka napovedati. Če se bo rokometašicam uspelo prebiti iz predtekmovalne skupine, bodo ponovile dosežek izpred dvanajstih let, ko je evropsko prvenstvo gostila Madžarska.