Ker bo na 15. evropskem prvenstvu prvič nastopilo 24 reprezentanc, bo to največji in najobsežnejši zaključni turnir. Glede kakovosti je med strokovnjaki še veliko dilem, saj bosta zaradi novega formata tekmovanja, ki je posledica povečanja števila udeležencev s 16 na 24, v izločilne boje napredovali kar dve tretjini reprezentanc. Iz vsake izmed šestih skupin bosta napredovali prva in druga reprezentanca ter še štiri tretjeuvrščene z najboljšim izkupičkom. To pomeni, da se bodo favoriti v predtekmovanju lahko šele ogrevali, uigravali in dvigovali formo. Ker je za turnirski sistem tekmovanja, ki traja mesec dni, značilno, da ima vsaka reprezentanca tudi vsaj en slab dan, je zelo pomembno, kdaj do njega pride. Idealen scenarij je, da se zgodi v predtekmovanju, kjer so v nasprotju z boji na izpadanje od osmine finala naprej še možni popravni izpiti.

Nemčija na naslov evropskega prvaka čaka že 20 let

Glede na stavnice je glavni favorit Francija, ki upravičeno odkrito meri na naslov prvaka. Imela bo prednost domačega igrišča, za nameček pa ima po menjavi rodov, ki je trajala desetletje, izjemno kakovostno reprezentanco, ki deluje odlično in ima kljub nekaterim težavam s poškodbami še vedno zelo širok igralski kader. Francozi, ki bodo v prvenstvo krenili z enim najbolj nadarjenih rodov v zgodovini, so vrhunske posameznike končno povezali v odlično moštvo, za kar ima veliko zaslug selektor Didier Deschamps. Ker bodo imeli bučno podporo s tribun, lahko unovčijo prednost domačega igrišča, kar so že naredili z naslovom evropskega prvaka 1984 in svetovnega prvaka 1998.

Glede na nadarjenost rodu je med velikimi favoriti Anglija, ki je bila tudi najdominantnejša reprezentanca kvalifikacij. Zmagala je na vseh desetih tekmah v skupini, v kateri je bila tudi Slovenija. Tradicionalna težava Angležev je izčrpanost igralcev po napornih sezonah in veliko število tujcev, ki imajo v klubih nosilne vloge. Ker je Francija zgodovinski rival Anglije, bi bilo slavje na njenih tleh še toliko slajše.

Nemčija, štirikratni svetovni in trikratni evropski prvak, je vselej med favoriti, a letos ne deluje tako zastrašujoče kot pred dvema letoma, ko je v Braziliji osvojila zlato kolajno. Nemci so mojstri za turnirski sistem tekmovanja, v zadnjem desetletju se redno uvrščajo med najboljše štiri, a na naslov evropskega prvaka čakajo že 20 let – od šampionata v Angliji 1996. Že v kvalifikacijski skupini se obeta zanimiv dvoboj s Poljsko, ki jo bo vodil Bayernov golgeter Robert Lewandowski.

Španija ni več dominantna

Španija res ni več tako dominantna, kot je bila med letoma 2008 in 2012, ko je kot prva reprezentanca ubranila naslov evropskega prvaka, vmes pa je postala še svetovni prvak, a še vedno premore veliko odličnih nogometašev. A tretji zaporedni naslov evropskega prvaka bi bil dosežek brez primere. Težava je pomanjkanje kakovostnih napadalcev, kar so nadomeščali z učinkovitostjo vezistov.

Italija je bila finalist pred štirimi leti, zna igrati na rezultat, a upad kakovosti serie A se odraža tudi v reprezentanci, kar skušajo nadoknaditi s taktično dovršenostjo in veliko borbenosti. Belgija ima najbolj nadarjeno generacijo v zgodovini, ki je navduševala že na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Braziliji. Kako visoko bo segla Portugalska, bo odvisno od učinka samozavestnega Cristiana Ronalda, ki mu ob vseh lovorikah, teh je že 17, manjka le še odmeven dosežek z reprezentanco. Obeta se pravi festival nogometa, v katerem so zaradi velike izenačenosti možna tudi presenečenja. V zgodovini evropskih prvenstev sta bili kar dve s slavji avtsajderja, ki sta poskrbela za največji senzaciji nogometne igre. Leta 1992 so prvaki postali Danci, potem ko so igralci s plaž vskočili namesto izključene Jugoslavije, leta 2004 pa Grki z obrambnim slogom igre in goli iz prekinitev.

Slovenski pridih s Skomino, Zavrlom in Šajnom

Evropsko prvenstvo ne bo minilo brez slovenskega pridiha. Generalni sekretar NZS Aleš Zavrl bo delegat Uefe na štirih tekmah v Toulousu ter na eni izmed tekem osmine finala. Damir Skomina je eden izmed 18 glavnih sodnikov, ki bodo imeli, podobno kot vse reprezentance, svojo bazo v bližini Pariza, od koder bodo potovali na tekme po vsej Franciji. Zraven bo seveda tudi Vlado Šajn, član devetčlanskega sodniškega komiteja Uefe, v katerem vodi analitično-izobraževalni oddelek in bo na prvenstvu tudi v vlogi kontrolorja sojenja. Tudi sodniki so imeli obsežne priprave, v pomoč jim bo tudi tehnologija na črti gola. Sodniki so dobili natančna navodila o zaščiti igralcev. Poudarek bo na kaznih za nasilno in brezobzirno igro, pri čemer bodo posebno pozorni na igro s komolci. Ničelna toleranca bo pri simuliranju. Pri igri z roko bo pomemben njen položaj. Če bo roka blizu telesa, kazni ne bo. Pri nedovoljenem položaju bo sodnik presojal, kako igralec vpliva na nasprotnika.

Že na evropskem prvenstvu bo veliko sprememb pravil igre. »Še nikoli jih ni bilo toliko. Pravila igre so pravzaprav nova knjiga. Največja sprememba je prekršek pri čisti priložnosti za gol. Če bo ob poskusu preprečitve gola namera igre na žogo, takšen prekršek ne bo več avtomatično rdeči karton. Igralec bo izključen, če ni imel namena ali možnosti igrati z žogo, je tekmeca držal ali igral z roko ter s tem preprečil čisto priložnost za gol. Rumeni karton bo tako že dovolj velika kazen, ker je kazenski udarec še vedno čista priložnost za gol. Doslej je moral poškodovani igralec z igrišča, če so mu dali pomoč, kar pomeni, da ne bi mogel izvajati kazenskega strela. Če bo poškodovan kot posledica prekrška za rumeni ali rdeči karton, lahko ostane na igrišču in igra naprej. Če je doslej rezervni igralec ali trener posredoval na igrišču, je bil le indirektni prosti strel, zdaj bo direktni strel ali enajstmetrovka. Če je bil doslej zaradi vratarja ponovljen kazenski udarec, ni bilo opomina, odslej bo prejel rumeni karton,« je največje novosti predstavil Vlado Šajn.

Denarne nagrade na EP 2016 iz blagajne

Uefe za nacionalne reprezentance

Uefa

PODATKI

TEKMOVALNI DOSEŽEK

DENARNA NAGRADA (V MILIJONIH EVROV)

uvrstitev na evropsko prvenstvo

8,0

zmaga v skupinskem delu

1,0

remi v skupinskem delu

0,5

uvrstitev v osmino finala

1,5

uvrstitev v četrtfinale

2,5

uvrstitev v polfinale

4,0

poraženec finala

5,0

zmagovalec finala

8,0