Vprašanje za milijon evrov: kje so meje za Novaka Đokovića, trenutno najboljšega teniškega igralca na svetu? Odgovorov je toliko kot nogometnih selektorjev po reprezentančni tekmi. Novak Đoković, 29-letni Srb, postavlja neverjetne mejnike – v svetovnem tenisu in športu.

Novak Đoković, številka ena svetovnega tenisa, je bil rojen 22. maja 1987 v glavnem mestu nekdanje Jugoslavije. S številnimi polnoletnimi Slovenci je bil torej štiri leta državljan iste države. V Parizu je v minulih dveh tednih postavil številne mejnike. Postal je prvi, ki je s turnirskimi nagradami zaslužil več kot 100 milijonov ameriških dolarjev. Prvi, ki je po letu 1969, torej po skoraj 50 letih, osvojil štiri turnirje največje četverice zapored. Sicer težko, a najde se tudi statistika, po kateri je tretji, šesti in osmi. A to le zato, ker še ni rekel zadnje besede. Doseg Srba je, da povsod postane prvi.

Za večno številko ena bo Beograjčan potreboval še veliko zmag. Za zdaj se zdi neustavljiv. Že v boju za koledarski grand slam, torej vse štiri zmage na največjih turnirjih v istem letu. Naslednji turnir bo že kmalu, in sicer od 27. junija do 10. julija v Londonu. Treba bi bilo imeti bujno domišljijo, da bi kdo proti igralcu, ki začetne udarce tekmecev vrača celo bolje od Andreja Agassija, na sveti travi v Wimbledonu stavil kakšen evro. Kdo lahko ustavi Đokovića na ameriškem betonu med 29. avgustom in 11. septembrom, ko bo v New Yorku zadnji letošnji turnir največje četverice?

Če kdo, ga vsaj za zdaj še ni na obzorju. Kljub tehnični popolnosti in dovršenosti Rogerja Federerja, moči Rafaela Nadala, nepredvidljivosti Stana Wawrinke in občutku Andyja Murrayja. Vsi ti velikani bi lahko bili trenutno le ministri v Đokovičevi vladi.

Se bo torej nesrečnega 11. septembra v New Yorku pisala nova zgodovina? Vse kaže, da se bo. Novak Đoković je trenutno videti preprosto predober, da ne bi v prihodnjih dveh letih prehitel tudi Rogerja Federerja, ki ima sedemnajst zmag na turnirjih velike četverice in od katerega ga loči še pet zmag.

Bojazen je le ena. Imenuje se poškodba, največja športna nadloga. Trenutno se najbolj pritožuje Đokovićev križ, ki vse težje prenaša bremena zmag.