Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so v Ivrei v Italiji začeli serijo tekem za svetovni pokal, ki jo bodo sklenili od 9. do 11. septembra s finalom v Tacnu. Ker so bili številni tekmovalci, ki so so se uvrstili v olimpijske reprezentance, minule dni na treningu na progi v Riu de Janieru, je bila konkurenca zelo okrnjena. Manjkali so tudi vsi štirje slovenski olimpijski čolni, kajakaš Peter Kauzer, kanuist Benjamin Savšek, kajakašica Urša Kragelj in kanuistični dvojec Sašo Taljat-Luka Božič.

V njihovi odsotnosti si je slovenska reprezentanca na zelo zahtevni progi priveslala le dva finalna nastopa. V kanuju enosedu je bil Anže Berčič četrti, Jure Lenarčič pa šesti. Anže Berčič, ki je imel en dotik vrat in je uvrstitev na zmagovalne stopničke zgrešil za 32 stotink sekunde, je bil po tekmi zadovoljen: »Cilj je bil nastop v finalu. Po evropskem prvenstvu, kjer sem delal napake, namreč nisem točno vedel, kam spadam v mednarodni konkurenci. Potreboval sem kar nekaj časa, da sem se privadil na zelo divjo vodo v Ivrei. Najbolj tekoča je bila polfinalna vožnja, v finalu pa je bilo zaradi pritiska pomembnosti tekme tudi nekaj napak.« Jure Lenarčič je višjo uvrstitev zapravil v sredini proge, kjer ga je ustavil val. Zmagal je Čeh Michal Jane, tretji slovenski predstavnik Blaž Cof je bil 30.

Med kajakaši, kjer je Italija slavila dvojno zmago z Giovannijem de Gennarom in olimpijskim prvakom iz Londona Danielem Molmentijem, so vsi Slovenci obtičali v polfinalu: Janoš Peterlin je bil 17., Martin Srabotnik 23., Martin Albreht 25. in Simon Brus 29. Edina kajakašica Eva Terčelj je bil 12., med kanuistkami pa Alja Kozorog 16. in Nina Bizjak 19. Druga tekma bo konec tedna v Seu d'Urgellu v Španiji.

Na zadnji letošnji tekmi svetovnega pokala na mirnih vodah na Portugalskem je slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić osvojila drugo mesto na 500 metrov, kjer je zaostala le za svetovno prvakinjo, Novozelandko Liso Carrington, in tretje na 200 metrov. To so bile za slovensko sprinterko prve stopničke v letošnji sezoni. Ponomarenkova se bo zdaj posvetila pripravam na olimpijske igre v Riu de Janieru, zato konec meseca ne bo nastopila na evropskem prvenstvu v Moskvi. V finalu A sta veslala tudi Alan Apollonio in Simon Blaževič, ki sta bila sedma med kajakaškimi dvojci.