Prihodnjo soboto bo na zagrebških ulicah parada ponosa, ki bo tokrat pod sloganom Hrvaška še ni propadla ter s temo z naslovom Za obrambo izborjene svobode vseh. Kdor se vsaj malo spozna na hrvaško politiko in trenutno družbeno stanje, ve, da se slogan in tema nanašata na trenutni napad dnevne politike na vrednote antifašizma. To je bil tudi eden od vzrokov za masovne demonstracije ta teden v Zagrebu.

Temu gibanju se je pridružila tudi Severina, ki ta teden ni provocirala le s posnetkom, na katerem je nosila plavolaso lasuljo, temveč tudi z izjavami o paradi ponosa. Zaradi blond lasulje so jo obtožili, da kopira Rihanno. Z izjavo o paradi ponosa pa se je po dolgem času odzvala na hrvaško politično dogajanje. Dejala je namreč, da bo na zagrebški paradi ponosa, naslednji dan pa bodo šli vsi skupaj v cerkev. Ob tem je pozvala vse državljane, naj se udeležijo sprevoda in tako proslavijo petnajstletnico zagrebških parad ponosa.

Poleg tega je jasno in glasno povedala tudi svoje mnenje o trenutni razpravi o splavu, ki poteka na Hrvaškem. Medtem ko je njena glasbena kolegica Nina Badrić pela pesem, ki nasprotuje splavu, je Severina v intervjuju za In Magazin Nove TV dejala, da ima »vsaka ženska pravico do izbire in za to, kaj bo počela s svojim telesom, ne potrebuje odločitve države«.

Sočasno s tem, ko je objavila, da bo na zagrebški paradi ponosa, so mediji objavili tudi novico, da bo Severina skupaj s Svetlano Ražnatović - Ceco in Borom Đorđevićem nastopila na letošnji Guči.

Poljska bi izročila Romana Polanskega

Režiser Roman Polanski je že skoraj 40 let na begu zaradi obtožb iz leta 1977, da je spolno občeval s trinajstletnico. Takrat je na kalifornijskem sodišču priznal krivdo, a je še pred izrekom sodbe pobegnil v Evropo. Zdaj živi v Franciji, stanovanje pa ima tudi v poljskem Krakovu. Polanski ima sicer dvojno državljanstvo, francosko in poljsko.

Prav Poljska je ponovno začela postopek izročitve Polanskega Združenim državam Amerike. Že oktobra lani je primer obravnaval sodnik v Krakovu, ki pa je odločil, da režiserja ne bodo izročili, ker »je že bil primerno kaznovan«, kot je poročal New York Times. Polanski je bil v ječi 42 dni, preden je pobegnil v Evropo, leta 2009 so ga pridržali še v Švici, nato pa so se odločili, da ga kljub vsemu ne bodo izročili Ameriki.

Toda Poljska ima zdaj ultrakonservativno vlado, ki v svoji državi ne bo prenašala ljudi, ki so »obtoženi za posilstvo otrok«, kot je primer Polanski opisal poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro. Zato je sam spisal pritožbo na oktobrsko odločitev krakovskega sodišča in se osebno zavzema za izročitev 82-letnega režiserja. Minister je prepričan, da če bi šlo za navadnega državljana, »za učitelja, dekoraterja ali vodovodarja, bi ga že zdavnaj izročili Ameriki«.

Polanski primera seveda ne želi komentirati, njegov odvetnik pa je dejal, da je pričakoval pritožbo. Pretekli teden je bil v Katovicah, kjer je na tiskovni konferenci predstavil svoj novi projekt, film o Alfredu Dreyfusu, francoskem vojaku, ki je bil leta 1894 po krivem obsojen, da vohuni za Nemčijo.

Taylor Swift spet samska

»Trenutno sem v čudežnem odnosu,« je za aprilsko številko revije Vogue povedala pevka Taylor Swift, na instagramu pa je objavljala fotografije, kako se s fantom Calvinom Harrisom poljubljata na tropski plaži.

No, zdaj je čudeža konec, saj sta se uradno razšla, in to le po 15 mesecih zveze, ki sta jo svetu prav tako oznanila na instagramu s fotografijo, kako se skupaj zabavata v bazenu in čofotata na velikem napihljivem labodu. Škotski didžej in ameriška pevka sta bila v javnosti precej odprta in sproščena glede svoje zveze, ki sta jo redno dokumentirala na instagramu. Taylor Swift je o svojem fantu dejala, da jo, ko se ugasnejo odrske luči, doma prvič v življenju čaka neverjetna oseba, ki jo neizmerno ljubi. V kratki zvezi sta preživela tudi dramo ob Harrisovi prometni nesreči, zaradi katere je bila pevka, ki jo je Forbes ravnokar razglasil za najmlajšo ameriško bogatašinjo, ki je sama ustvarila bogastvo, zelo zaskrbljena.

Tako kot je romanca živela na medmrežju, tam tudi komentirajo njen konec. Amazon je denimo nemudoma objavil lestvico pesmi Swiftove, ki bi pevki pomagale preživeti ljubezensko razočaranje. Oboževalci so se tudi šalili, da bo zdaj pevka, ki jo je, mimogrede, ameriška skrajnodesničarska neonacistična organizacija nedavno razglasila za arijsko princeso, napisala novo pesem, morebiti celo ustvarila cel album, saj ima vendar novega nekdanjega fanta in tako dovolj materiala za nove pesmi. Najzabavnejša pa je pripomba, da je za vse kriv napihljivi labod, saj je s prav take igrače nekaj dni pred objavo novice o prekinitvi zveze padla Rihanna.

Kit Harington noče biti spolni objekt

Kit Harington, 29-letni igralec, ki je zaslovel v Igri prestolov kot Jon Snow, je očitno ocenil, da so teorije o njegovih kodrih presegle vse meje. Ko so namreč vse poletje ugibali, ali je njegov lik v nadaljevanki umrl, so oboževalci opazovali tudi dolžino njegovih las, češ če ima še vedno kodre, potem je Jon Snow še živ.

V nedavnem intervjuju za Sunday Times je dejal, da bi moral Hollywood priznati, da je seksističen tudi do moških igralcev, ne le do žensk, na kar igralke že dolgo opozarjajo. Trdi, da so moški igralci pod vse večjim pritiskom zaradi svojega videza. Menda je to najbolj občutil med nekim fotografiranjem, ko so ga zaprosili, da bi si slekel majico. Kako zelo ga motijo komentarji o njegovih laseh, pove tudi izjava, da bo popolnoma prenehal igrati, če se mu bo zdelo, da ga angažirajo zaradi njegovega videza, ne pa zaradi igre. Prav tako ga vznemirjajo nenehna vprašanja o laseh, izoblikovanem telesu in ljubezenskem življenju. »Prepričan sem, da sem več kot glava s kodri ali serija privlačnih fotografij,« je dejal. Prav tako je ironično, da se je nekaj dni po izjavah o seksističnem vedenju do moških v javnosti pokazal v novi podobi – brez značilne bradice, z gladko obritim obrazom. To je v medijih naletelo na večji odziv kot njegovo igranje v londonskem Doktorju Faustu. Medtem ko si igralec prizadeva, da bi ga jemali resno, pa Harper's Baazar poroča, da se je povečalo število moških, ki se odločijo za trajno kodranje las, da bi imeli tako pričesko kot Harington.