Blejski vitezi iz domače skupine Kdis Viteza Gašperja Lambergarja so si že v ponedeljek postavili srednjeveški tabor pod blejskim gradom. Ob vstopu vanj človek dobi občutek, da je zašel v drug čas. Gorenjci, preoblečeni v čisto pravo viteško opravo skrbijo vsak za svoje delo. Mirko Klinar je zadolžen za orožje, med katerim so predvsem meči, ki so nastali pod njegovimi rokami. Ročna dela so tudi oklepi, ki jih izdeluje Boštjan Badalič. Mitja Donoša pa nam je med skrbjo za ognjišče pripovedoval o taboru, vitezih in drugih dogodivščinah.

Srednjeveški tabor pod blejskim gradom je zgolj uvod v priljubljeno in letos že jubilejno 10. prireditev Srednjeveški dnevi na blejskem gradu, ki bodo potekali do nedelje. Otroci in odrasli se lahko udeležijo številnih ustvarjalnih delavnic in predstav. Srednjeveško vzdušje bo pričaralo več kot 300 v kostume oblečenih sodelujočih - poleg domačih vitezov bo nastopilo še dvajset srednjeveških, glasbenih in plesnih skupin iz Slovenije in tujine - Hrvaške, Madžarske in Češke.

Sto ur za okras na oklepu

Že v srednjeveškem taboru smo se prepričali, da so vitezi in njihov tabor prava paša za oči. Vso njihovo opremo si obiskovalci lahko v živo ogledajo in pri tem lahko uporabljajo tudi roke. Predvsem otroci so navdušeni nad učno uro streljanja z lokom, nad metanjem sekir in podkev, najbolj pa jih navdušujejo meči. »Ko najbolj pogumni fantje primejo v roke meč in vidijo, da je težak več kot dva kilograma, jim pogum kar malo izpuhti,« opaža Donoša. Za opremljenost skupine z meči, s katerimi se pred gledalci tudi spopadejo, skrbi Jeseničan Mirko Klinar. Začelo se je po naključju, priznava in opisuje bolezen znanega slovenskega orožarja, ki mu je prenesel svoje bogate izkušnje. Zdaj meče za potrebe skupine izdeluje in popravlja kar sam.

Podobno se je izdelovanja oklepov kar sam lotil Boštjan Badalič iz Kranja. »Začelo se je zaradi potrebe, saj si ljudje viteze predstavljajo v oklepih, v naši skupini pa jih sprva nismo imeli.« Priznava, da je sam amater s popolnoma drugačnim poklicem, kar pa se na oklepu, ki nam ga ponosno pokaže, ne vidi. »To je zame duševna hrana. Za izdelavo tega oklepa sem potreboval vsaj 100 ur, še enkrat toliko pa za njegovo okrasitev,« nam izda. Izdelava pa ni vse - takšna oprema potrebuje tudi redno vzdrževanje.

Včasih dobijo tudi kakšno modrico

Sicer pa nastope skupine predstavljajo glasba, ples in čisto pravo bojevanje z meči, zgodbe pa na ta način uspe pripovedovati skorajda brez besed, tako da jih razumejo tudi tujci. »Čeprav smo mečevanja naučeni, včasih kdo dobi kakšno modrico,« priznava Klinar. Ideja za prireditev je pred desetimi leti zrasla v okviru Kulturnega društva igralska skupina (Kdis) Viteza Gašperja Lambergarja pod vodstvom pokojnega Rada Mužana, v Zavodu za kulturo Bled pa so jo pred osmimi leti vzeli pod svoje okrilje. Skupaj s skupino so jo iz leta v leto dopolnjevali in dosegli visoko raven organizacije tako v sistemu prizorišč – tabor na jasi pod gradom, srednjeveška tržnica na parkirišču gradu in dogajanje na obeh grajskih terasah - kot pri urejanju prihoda obiskovalcev z brezplačnim prevozom s parkirišč pod gradom.

»Dogodek je vsebinsko povezan s časom, v katerem je grad nastal, zato je tovrstno oživljanje takratnega življenja za naše obiskovalce še posebej zanimivo«, poudarja Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled. »Poleg tega pa pomeni tudi povezovanje s podobnimi prireditvami in lokacijami drugod po Evropi, kar je grajska skupini Kdis omogočilo vključitev tudi v mednarodni prostor,« je zadovoljen Završnik. Zadovoljni pa so tudi Gorenjski vitezi, ki poudarjajo, da so jim takšni nastopi, na leto jih imajo več kot 200, dodobra zlezli pod kožo in postali tudi del njihovega vsakdanjega življenja v sodobnem času.