Izvršni komite MOK je izbral deseterico beguncev športnikov, ki bodo lahko nastopili v Riu pod olimpijsko zastavo, predstavljali pa naj bi simbol upanja za številne begunce po vsem svetu ter pritegnili globalno pozornost pri opozarjanju na begunsko krizo. Izbrani športniki bodo predstavljali olimpijsko begunsko moštvo, prvo takšno v zgodovini, na otvoritveni slovesnosti pa se bodo predstavili takoj za domačo, brazilsko reprezentanco. Begunska ekipa bo imela tudi trenersko ekipo petih ljudi ter še pet uradnih predstavnikov.

Sprva je bilo na širšem seznamu kandidatov za nastop na olimpijskih igrah v Riu 43 beguncev, izmed katerih je MOK glede na več kriterijev izbral deset najbolj primernih. Begunska ekipa bo tako kot ostale svetovne reprezentance bivala v olimpijski vasi in bo prav tako gostila spoznavni večer. Za uniforme in vso potrebno opremo begunskih športnikov bo poskrbel MOK.

Tudi begunci so ljudje in bogatijo naše okolje

Ob predstavitvi begunske reprezentance je predsednik MOK Thomas Bach izjavil: »Ti begunci nimajo doma, nimajo svoje reprezentance in nimajo zastave ali državne himne, ki bi jih zastopali. Ponudili jim bomo dom v olimpijski vasi skupaj z ostalimi športniki z vsega sveta. Olimpijska himna bo igrala njim v čast in pod olimpijsko zastavo bodo vstopili na olimpijski stadion. To bo simbol upanja za vse begunce na našem svetu, ki bo s tem morda postal bolj pozoren na magnitudo begunske krize. To bo tudi sporočilo mednarodni družbi, da so begunci prav tako ljudje in da bogatijo naše okolje. Teh izbranih deset beguncev bo svetu pokazalo, da kljub nepredstavljivim tragedijam, ki so jih doletele, lahko vsak prispeva za boljši svet s svojim talentom, spretnostjo in močjo človeškega duha.«