Zelo pomembno je, da se po vrnitvi iz gozda ali sprehoda po travniku temeljito pregledate, pozabiti pa ne smete niti na svojega ljubljenčka, četudi uporabljamo kapsule ali ovratnice, ki naj bi jih ščitili pred napadalci. Toda – ste prepričani, da znate klopa pravilno odstraniti?

Strokovnjaki svetujejo, da klopa s pinceto primite čim bližje koži in ga previdno izvlecite. Nikoli ga ne smete obrniti za 90 stopinj, saj mu lahko tako zlomite vrat, zaradi česar lahko v telo izloči še več sline in morebitnih virusov. Naše babice (pa tudi mame) so pri odstranjevanju klopa na mesto ugriza nanesle malo vode ali olja, da bi zajedavec prej popustil, a je to učinkovito zgolj v primeru, da se je klop šele prisesal na telo in rilčka še ni potisnil globoko. Strokovnjaki sicer pravijo, da vrtenje klopa v eno ali drugo smer včasih deluje, včasih pa ne. Tako ste pri izbiri, v katero smer ga vrteti in ali sploh, prepuščeni samim sebi. Po odstranitvi mesto pika dobro preglejte, da v koži ne ostane delček klopa, nato pa nanj lahko nanesete kakšno mazilo za blaženje vnetne reakcije.

Kdaj obiskati zdravnika?

Samo zato, ker ste na telesu našli klopa, še ne pomeni, da morate obiskati zdravnika. Če pa po njegovem piku opazite simptome (rdečina na mestu vboda, oblikovanje obročka okoli njega, ki se tudi širi, kar lahko traja tudi več mesecev), ga nemudoma obiščite, saj lahko pride do prizadetosti živčevja in/ali sklepov. Število bolnikov z lymsko boreliozo narašča iz leta v leto, bolnikov s klopnim meningoencefalitisom pa je od 200 do 300 na leto.