Kako so proizvajalci cigaret ustvarili popoln stroj za zasvojenost, kako jim je z njim uspelo zasvojiti kar milijardo ljudi, posledice kajenja pa zmanjšati na »lanski sneg«, razkriva napeta knjiga Zlati holokavst: Izvor cigaretne katastrofe in poziv k njeni odpravi, ki se bere kot prava kriminalka. Spisal jo je Robert N. Proctor, profesor zgodovine znanosti z ameriške Univerze Stanford ter sodelavec Ameriške akademije znanosti in umetnosti, ki je s svojo raziskovalno ekipo pred tem pregledal več milijonov dokumentov in kot prvi iz te stroke na sodišču tudi pričal proti njej.

Prav poznavanje internih dokumentov je avtorju omogočilo, da je nasprotno od drugih knjig s področja prikaza posledic kajenja, ki obravnavajo vlogo tobačne industrije bolj od daleč in iz nevtralne perspektive, prodrl v srčiko tobačne industrije in v celoti razgalil njeno zavrženo prodajno strategijo, ki jo vodi en sam cilj – za vsako ceno ohraniti dobiček.

Zaradi podrobnih opisov, temelječih na internih dokumentih, si je tobačna industrija močno prizadevala preprečiti izid knjige. V sodnih postopkih, v kateri je avtor nastopal kot priča žrtev tobačne industrije, so med drugim zahtevali celo zaplembo rokopisa.

Izčrpna knjiga o notranjem delovanju tobačne industrije med drugim razkriva, da tobačna industrija desetletja ni izbirala sredstev in tehnologije za svoj ultimativni cilj: zasvojiti čim več uporabnikov in jih spremeniti v svoje nenehne potrošnike ter stroje za nenehno proizvodnjo lastnega dobička. Brezkompromisno je predstavil zahrbtne prodajne metode širjenja dvoma in ustvarjanja nevednosti v zvezi s kajenjem, prodajanja cigaret prek umetnosti in športa, prevar s filtri, prevar z izmerjenimi vrednostmi nikotina in katrana ter povečanjem zasvojljivosti cigaret. Vse to so bile marketinško izjemno uspešne in domišljene razvojne stopnje, ki so privedle do izjemno široke uporabe škodljivega izdelka – pravzaprav edinega, ki vas ubije, če ga uporabljate po navodilih.

Domišljena in znanstveno utemeljena monografija Zlati holokavst, ki je v celoti napisana na podlagi dokumentov, pridobljenih po tožbah proti tobačni industriji, prihaja na slovenski trg v občutljivem trenutku, ko poteka nov krog usklajevanja protitobačnih ukrepov z direktivami Evropske unije. V trenutku, ko moramo priznati, da protitobačni zakon izpred let ni prinesel pričakovanih rezultatov. Še več, po zadnjih podatkih se je pri nas delež odraslih kadilcev znova nekoliko zvišal.

Morda bo komu pomagala do spoznanja, da je cigareta najsmrtonosnejša zasvojenost, ki pesti tudi okoli pol milijona Slovencev, prav ta monografija, ki razgalja 70-leten brutalno sebičen boj finančno močne in zločinske tobačne industrije ter njenih zaveznikov proti zdravju človeštva. av