V noči na soboto po srednjeevropskem času bodo v San Franciscu v ZDA odprli 45. izvedbo južnoameriškega prvenstva, ki velja za najstarejše nogometno tekmovanje na reprezentančni ravni. Šestnajst moštev se bo v štirih skupinah najprej pomerilo v predtekmovanju, v četrtfinale se bosta uvrstila zmagovalca skupin. Naslov prvaka branijo Čilenci, ki tokrat ne spadajo med favorite. V tem letu so premagali le Venezuelo.

Prvo ime turnirja bo zvezdnik Barcelone Lionel Messi, ki je z Argentino nazadnje izgubil v finalu svetovnega in južnoameriškega prvenstva. Argentinci na domačem tekmovanju niso slavili že vse od leta 1993, Messi pa v dneh pred začetkom prvenstva sploh ni z moštvom na pripravah. Včeraj se je v družbi svojega očeta Jorgeja udeležil sodnega procesa v Barceloni, kjer mu očitajo utajo davkov v višini 4,1 milijona evrov. Špansko tožilstvo za Messija zahteva skoraj dve leti zapora, sojenje pa je včeraj spremljalo kar dvesto akreditiranih novinarjev.

Južnoameriško prvenstvo bo precej osiromašeno, saj so nastop odpovedali številni zvezdniki. Neymar se je odločil, da bo za Brazilijo igral le na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, manjkali pa bodo tudi njegovi rojaki Marcelo, Thiago Silva, Douglas Costa, David Luiz... Argentina ima bržčas najbolj zvenečo zasedbo s številnimi asi, kot so Angel Di Maria, Gonzalo Higuain, Sergio Agüero, Javier Mascherano, a tamkajšnja javnost nima zaupanja v metode dela selektorja Gerarda Martina, ki je nedavno pogorel v Barceloni.

Rekorder po številu naslovov južnoameriškega prvaka je Urugvaj, ki je bil najboljši petnajstkrat. Vsaj na uvodu tekmovanja bodo Urugvajci nastopili brez Luisa Suareza, letošnjega dobitnika zlate kopačke, ki še vedno ni okreval po poškodbi dimelj, ki jo je staknil v finalu španskega pokala.

Južnoameriško prvenstvo, skupina A: ZDA, Kolumbija, Kostarika, Paragvaj, skupina B: Haiti, Peru, Brazilija, Ekvador, skupina C: Jamajka, Venezuela, Mehika, Urugvaj, skupina D: Panama, Bolivija, Argentina, Čile.