Območje ob Metelkovi ulici in Taboru se korak za korakom spreminja v zeleni predel mesta, je nekoliko v šali trenutni razvoj turistične ponudbe v tem delu prestolnice orisal Mitja Predovnik, pomočnik direktorice javnega zavoda Turizem Ljubljana. Predovnik je s temi besedami spomnil na mednarodni trajnostni certifikat travelife gold, ki ga je hotel Park na Taboru kot prvi ljubljanski hotel uspel pridobiti konec februarja, zdaj pa je mednarodna organizacija za promocijo trajnostnega delovanja na področju turizma ta prestižni okoljski znak podelila še hostlu Celica. Čeprav je priljubljeno zatočišče turistov na Metelkovi tako postalo del mednarodne sheme travelife, v katero je vključenih že več kot 1300 hotelskih nastanitev iz celega sveta, je ljubljanska Celica prvi hostel med njimi.

Okrepili vez z lokalnim okoljem

»Trajnostno usmerjeno poslovanje je trend, ki bo v prihodnje vse pomembnejši. Čedalje bolj okoljsko osveščeni so tudi turisti, ki destinacije izbirajo na podlagi okoljskih kriterijev,« je prepričan Tomaž Juvan, direktor Celice, ki je s pridobitvijo certifikata postala zeleni hostel v zeleni prestolnici. Direktor ob tem dodaja, da so okoljsko zavedni turisti v zameno za trajnostno naravnano turistično ponudbo pripravljeni odšteti tudi nekaj več denarja.

V hostlu so morali za pridobitev certifikata izpolniti več kot 150 trajnostno naravnanih kriterijev, ki med drugim zajemajo dokazila o sistemih trajnostnega upravljanja stavbe, skrb za zaposlene in zaščito človekovih pravic ter sodelovanje z lokalno skupnostjo. »Če smo v preteklosti gostom lahko kot ekološki proizvod ponudili le bezgov in malinov sok, pa še ta sta bila uvožena iz Hrvaške, v naši ponudbi zdaj že prevladuje hrana domačih, tudi lokalnih proizvajalcev. V solatnem baru je na primer zelenjava, pridelana izključno v okolici Ljubljane,« je eno od oblik sodelovanja z lokalnim okoljem izpostavil Juvan. Hostel Celica je namreč skupaj z nekaterimi ljubljanskimi restavracijami in hoteli del pilotnega projekta, ki ga v Turizmu Ljubljana izvajajo v sodelovanju z mestno občino, Tovarno trajnostnega turizma GoodPlace in Zadrugo Jarina. Cilj projekta Zelene nabavne verige je hotelirjem in restavracijam v osrednjeslovenski regiji na enem mestu ponuditi lokalno, kadar to ni mogoče, pa regionalno ali vsaj nacionalno pridelana živila.

Pozelenelo naj bi še 7 hotelov

Že letos naj bi se seznam zelenih hotelov v prestolnici še podaljšal. Sedem ljubljanskih turističnih nastanitvenih objektov je namreč že vključenih v pridobivanje zlatega certifikata travelife, v Turizmu Ljubljana pa se ob tem nadejajo, da bo razplet enak kot pri hotelu Park in hostlu Celica. »Vsak mora prispevati svoj delček k oblikovanju trajnostne turistične ponudbe, saj lahko le skupaj dosežemo dobre rezultate,« je ob tem izpostavil Predovnik.