»V vseh desetletjih dela mi ni še nihče zaploskal ali mi čestital, ko sem reševal ljudi. Zame je to kar mala parodija,« pove še vedno presenečeni reševalec na motorju Branko Kozar iz Zdravstvenega doma Maribor, ki je v ponedeljek na dolžnosti doživel zelo nenavadno prigodo. Teh je bilo v 40 letih, odkar opravlja nujne intervencije, sicer že ogromno, toda najnovejša med njimi zelo izstopa.

Začelo se je z nesporazumom na številki 112. Razburjeni italijanski par je dežurnemu dispečerju v italijanščini opisal, kaj se dogaja, ta pa je nato Kozarja hitro napotil k njima na postajališče pri Zrkovcih, ker naj bi imela v vozilu nezavestnega potnika. »Ko sem prihitel na kraj, sta bila oba v solzah. Pri napol odprtih vratih mercedesa sem na zadnjih sedežih zaradi sonca komaj videl ležeče trzajoče telo. Stopil sem bližje in videl, da gre za telo psa, bokserja,« pripoveduje Mariborčan, ki pa zaradi tega, ker pacient ni bil človek, ni končal pomoči. Hitro je poklical dispečerja, kje je najbližja veterinarska klinika, in brez razmišljanja pospremil žalostni par z modrimi lučmi in sireno. »Bila sta precej panična. Zaradi izkušenj sem vozniku naprej dopovedal, da mora ohranjati približno stometrsko varnostno razdaljo in ob rdeči luči iti naprej,« se spominja junak, ki je trojico varno pripeljal do veterinarja in psu priskrbel najhitrejšo pomoč.

Verjetno je šlo za zastrupitev

Pasjega turista so v ambulanti takoj sprejeli. Izkušeni Kozar ga je veterinarju predal z natančnim opisom stanja pacienta, nato pa je sledilo zanj največje presenečenje – čakajoči so mu glasno zaploskali za njegov nevsakdanji trud. »Reševal sem življenja v gorah, veliko bolj tvegal, ampak česa takšnega še nisem doživel,« je še vedno malo v šoku reševalec, ki je velik ljubitelj živali. Doma ima tri pse in še nekaj drugih živali, zato se je zlahka vživel v položaj italijanskega para, s katerim se mu je uspelo sporazumeti, čeprav nista znala angleško ali nemško. Najbolj pravi, da mu je pomagalo znanje latinščine, ki ga je pridobil v klasični gimnaziji, malo pa si je pomagal tudi z rokami.

Nekaj časa je lahko še počakal v ordinaciji, nato pa je moral na naslednjo intervencijo, zato informacij o stanju italijanskega bokserja še nima. »Ker je imel spontane mišične krče, kot je to pogosto pri športnikih, sem predvideval, da je dehidriran. Rekla sta tudi, da so prevozili že tisoč kilometrov, tako da je bila to najbolj verjetna razlaga, toda veterinar jo je zavrnil. Po hitrem pregledu je posumil, da se je pes zastrupil z nečim, kar deluje na živčni sistem,« razloži Kozar in dodal, da bo, ko mu bo uspelo, pri veterinarju preveril, kako se je končala zgodba pasjega pacienta. Danes smo izvedeli, da je pasji pacient preživel in se bo naprej zdravil v domačem kraju.

Prevod v angleščino

Njegovo doživetje na drugi strani odmeva tako po Sloveniji kot v tujini. Kozar ga je namreč ubesedil in objavil na družbenem omrežju facebook, kjer ga je na njegovo veliko presenečenje delilo že več kot 500 ljudi in usuli so se sami pohvalni komentarji.

Ker je Kozar – ki je bil v Sloveniji med prvimi entuziasti, ki so ministrstvu dokazovali, da ima reševanje z motorjem ne samo moralne, ampak tudi ekonomsko korist –, na svojem področju zelo vpet v mednarodni prostor, pa so se odzvali tudi kolegi iz mednarodnega združenja reševalcev, motoristov in gasilcev, ki imajo hitre enote. »Zanimalo jih je, kaj je sprožilo takšen odziv ljudi, in obljubil sem jim, da bom besedilo prevedel v angleščino,« sklene Štajerec, ki je na svojih motorjih opravil že pol milijona kilometrov. In razen kakšnega zdrsa v garaži nikoli ni doživel nobene nesreče na cesti.