Abrisov umik iz dokapitalizacijskega postopka je povzročil nemalo veselja v taboru slovaškega Eco-Investa, katerega hčerinska družba Slovak Hygienic Paper se že desetletje zanima za nakup Palome. Cilji so se uresničili, šampanjci so se odpirali. Paloma, ki je Slovakom lani v eni večjih trgovskih verig v regiji prevzela posel za trgovske blagovne znamke, bo ostala v državni lasti. Za njen nakup se bodo v prihodnje lahko še potegovali. V kakšnem prevzemu odloči taktika strupenih tabletk, v drugem zlato padalo, v tretjem Sun Cujeva Umetnost vojne. V spodletelem, Palominem, je odločila taktika zavlačevanja.

Pretekle ponudbe Slovakov za Palomo so bile smešno nizke, načrti, ki so med drugim predvidevali precejšnje zniževanje delovne sile, pa nesprejemljivi. V aktualni privatizacijski postopek Palome se je Eco-Invest vključil skozi stranska vrata. Ko je pred dobrim letom potekel rok za oddajo ponudb, je prispela še ena, slovaška. Naključno ali ne, malce višja od najvišje pravočasno prejete. Ker je prispela prepozno, je bila utemeljeno zavrnjena, Abrisu, ki je do roka oddal najvišjo ponudbo, pa podeljena ekskluzivna pravica za dokapitalizacijo Palome.

Toda po zadnjem sodniškem žvižgu se je za Slovake tekma šele dobro začela. Meseci prepričevanj pri upravljalcu državnega premoženja, Slovenskem državnem holdingu, v času, ko se je menjavala njegova vodstvena garnitura, želenih učinkov niso prinesli. Proti koncu lanskega leta so v Eko-Investu zamenjali taktiko. Angažirali so lobistko Neveno Teo Gorjup, ki je začela zbirati pooblastila malih delničarjev za udeležbo na prihajajoči skupščini. Še več, njena družba Nevija je pridobila manjši, a pomemben paket Palominih delnic. S tem nakupom je postavila nogo ob Palomina vrata in pridobila aduta za januarsko skupščino.

Na njej je Gorjupova »zaropotala«, v imenu Slovakov ponudila tako višjo dokapitalizacijo za Palomo kot tudi višjo ceno za nakup njenih delnic. Toda SDH višja ponudba ni premamila. Po prepričanju Gorjupove so bili s takšno odločitvijo mali delničarji oškodovani. Zato je na sodišče vložila izpodbojno tožbo na sprejeti sklep o dokapitalizaciji in zahtevo za začasno odredbo. Slednji je sodišče ugodilo. Dosežena začasna odredba je pomenila zmago na celotni fronti. Slovaki so vedeli, da Abris Capital ne bo več dolgo čakal na sodne mline. Tako se je tudi zgodilo.

Prihajajoči razvoj dogodkov okrog Palome je težko napovedovati. V slogu vojskovodij, za katere nobena trdnjava ni neosvojljiva, če jo vztrajno napadaš, bodo Slovaki Palomo zagotovo naskakovali, dokler bo ostala v državni lasti. Vzporednico lahko potegnemo z dogajanji okoli dolgotrajnega prevzemanja Mercatorja. Takrat se je hrvaški Agrokor Ivice Todorića pred vrata Mercatorja vračal vse dotlej, dokler mu jih ni uspelo na stežaj odpreti.