Stan Wawrinka – Andy Murray, Novak Đoković – Dominic Thiem, Garbine Muguruza – Samantha Stosur in Serena Williams – Kiki Bertens. To so današnji polfinalni pari letošnjega teniškega Roland Garrosa. Če so se med moškimi v ospredje prebili kar trije izmed štirih največjih favoritov za zmago, sta se pri ženskah dve, največje presenečenje dosedanjega dela turnirja pa je pripravila Kiki Bertens. Komajda 58. s svetovne lestvice drugo za drugo kot za šalo izloča favoritinje, potem ko je svojo zgodbo o uspehu začela pisati pred desetimi dnevi, ko je na kolena spravila Nemko Angelique Kerber, sicer zmagovalko letošnjega velikega slama v Avstraliji.

Konec maja in začetek junija si bo Nizozemka gotovo dobro zapomnila. Najprej je v Nürnbergu slavila svojo drugo turnirsko zmago v karieri, nato pa se je s petimi zaporednimi zmagami v Parizu prvič uvrstila v polfinale turnirja za veliki slam; korak krajša je bila pred dvema letoma. Obema uspehoma je skupna podlaga, pesek, na katerem se odlično znajde in ki ji je najbolj pri srcu. »Hrana je naredila svoje,« pravi o receptu uspeha zadnjih tednov. Spremenila je namreč način prehranjevanja, saj se zvečer izogiba ogljikovim hidratom. Posledica? Bolje spi, zbuja se bolj spočita in ima na igrišču več energije kot kadar koli prej. Razlogi, zakaj je ves čas tako nasmejana, tako zasebno kot na igrišču. »Ko sem izvedela, da bo moja tekmica Timea Bacsinszky, sem vedela, da imam veliko priložnost. Igrali sva že na odprtem prvenstvu ZDA, ko sem dobila prvi niz, nato pa morala zaradi bolezni dvoboj predati,« je povedala po četrtfinalni zmagi, ko je izločila deveto nosilko. Pred tem so že padle tretja, 29. in 15. nosilka. Vse je odpravila s samozavestjo. O živčnosti, s katero je imela pogosto težave ob začetkih poklicne kariere v letu 2009, ni bilo ne duha ne sluha.

Spremenljivo vreme ji ustreza. Natanko takšno, zdaj deževno, zdaj sončno in z velikimi temperaturnimi spremembami, je bilo namreč tudi pred dvema tednoma v Nemčiji. »To je bila dobra izkušnja. Ko dežuje, so žoge težje, zato me bolijo ramena. Očitno sem se v Nemčiji navadila na te zahtevne razmere, tako da v Parizu z njimi nimam večjih težav,« pojasnjuje 24-letno dekle, rojeno v Wateringu, mestecu, najbolj znanem po rastlinjakih za gojenje rož in zelenjave.

Kiki je na domačih teniških igriščih številka ena, njena velika želja pa je, da bi nekoč stopila v velike čevlje Kim Clijsters, velike belgijske vzornice, ki je nekaj časa na svetovni lestvici zasedala prvo mesto tako med posameznicami kot dvojicami. Da je do tja še dolga pot, se dobro zaveda, toliko bolj, ker višje od 38. mesta na svetovni lestvici še ni zmogla, ji pa tenis že sedaj omogoča lagodno življenje. S turnirskimi nastopi je namreč že presegla mejo enega milijona evrov zaslužka. Obožuje potovanja, hotelske sobe pa so zamenjale njen dom, saj je od 17. leta ves čas na poti. »Pogrešam prijatelje, toda izbrala sem si takšen šport, ki zahteva neprestana potovanja,« še pojasnjuje 1,82 metra visoko dekle, ki bekhend udarja z obema rokama, najpogosteje za osnovno črto, saj se na mreži ne znajde najbolje. Njena naslednja ovira je številka ena, Serena Williams. »Vsak dan je nov dan. Z izkušnjami minulih dni bom skušala presenetiti še eno nasprotnico,« napoveduje. Lani jo je v New Yorku Američanka premagala s 7:6 (5), 6:3. Toda na trdi podlagi. Lahko Kiki na pesku pripravi še eno presenečenje?

Pomembnejši izidi, četrtfinale – moški: Đoković (Srb, 1) – Berdych (Češ, 7) 6:3, 7:5, 6:3, Thiem (Avs, 13) – Goffin (Bel, 12) 4:6, 7:6 (7), 6:4, 6:1; ženske: S. Williams (ZDA, 1) – Putinceva (Kaz) 5:7, 6:4, 6:1, Bertens (Niz) – Bacsinszky (Švi, 8) 7:5, 6:2.