Suzana Žilič Fišer, nekdanja direktorica zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, je dobila delno moralno zadoščenje. Z županom Mestne občine Maribor je 27. maja podpisala sporazum, v katerem se ji Andrej Fištravec javno opravičuje zaradi objave sporočila za medije, s katerim je javnost seznanil, da so policiji naznanili sum kaznivih dejanj.

Domnevne nepravilnosti, ki jih je leta 2013 odkrila izredna revizija javnega zavoda Maribor 2012 – EPK, so bile resne. Služba notranje revizije Mestne občine Maribor je namreč med pregledom poslovanja zavoda v letih 2012 in 2013 zaznala nepravilnosti, ki bi lahko vsebovale sume zlorabe uradnega položaja in pravic ter oškodovanja javnih sredstev. V javnem zavodu naj bi se dogajale težje kršitve na več področjih. Sporno naj bi bilo javno naročanje, sklenitve podjemnih pogodb brez predhodnega občinskega soglasja, sklenitve in podaljšanja delovnih razmerij ter izdajanja naročilnic.

Fištravec pričakoval polmilijonski prihranek

Fištravec je ob prevzemu županske funkcije pozval zavod Maribor 2012 k takojšni racionalizaciji projekta in opozoril, da pričakujejo prihranek v vrednosti pol milijona evrov, saj je bilo ugotovljeno, da ni potrebe po tako širokem angažmaju redno zaposlenih in pogodbenih sodelavcev. Na podlagi končnega revizijskega poročila so v Fištravčevem kabinetu avgusta 2013 policiji naznanili še sum storitve kaznivih dejanj, o tem pa so javnost obvestili s sporočilom za medije.

Pozneje se je izkazalo, da občinske ovadbe niso bile utemeljene. Mariborsko okrožno tožilstvo jih je v začetku leta zavrglo, ker je presodilo, da se v postopkih javnega naročanja, sklepanja podjemnih pogodb in sklepanja naročilnic niso dogajale takšne nepravilnosti, ki bi imele znake kaznivih dejanj. Žilič-Fišerjeva, ki je vseskozi zanikala kakršne koli nepravilnosti, je zaradi občinskega ovajanja vložila tudi zasebno odškodninsko tožbo zoper občino. Županovo opravičilo ni del poravnave z občino v tem pravdnem postopku, saj je ta še zmeraj odprt.