Po ogledu skakalnic, spustu po jeklenici nad velikanko ali po lebdenju v vetrovniku obiskovalcem Nordijskega centra Planica ni treba več skrbeti za to, kako daleč bodo morali iti, da bodo našli kaj za pod zob. S takšnimi organizacijskimi težavami so se bili primorani spopadati še skoraj dva meseca nazaj, ko se je pogosto zgodilo, da so dolino pod Poncami zapuščali lačni, žejni in slabe volje. Dogajanje so budno spremljali v družbi Hit Alpinea in obiskovalcem ob vznožju velikanke ponudili tisto, kar so tako zelo pogrešali – hrano. Vrata gostilne v Kavki so v minulem mesecu odprli le ob koncih tedna, zdaj pa so sporočili, da bo gostilna med poletno sezono odprta vse dni v tednu.

Presenečeni nad obiskom

Majski delovni vikendi v Kavki so presenetili vodstvo Hita Alpinee, priznava izvršni direktor družbe Fedja Pobegajlo, zato so v sodelovanju z Nordijskim centrom Planica in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ponudbo razširili na vsakodnevno poslovanje. Ob tem dodaja, da prostor in delo v Kavki gostinci družbe Hit Alpinea dobro poznajo, saj v času planiškega praznika v poletih samo tukaj postrežejo tudi do 500 obrokov na dan – predvsem tistim, ki skrbijo za organizacijo najodmevnejše zimske športne prireditve.

Medtem ko je v zgradbi nasproti letalnice mogoče dobiti le kavo, čaj in napitke, so gostinci v Kavki na jedilni list uvrstili jedi po lokalnem kulinaričnem izročilu. Obiskovalcem postrežejo denimo z ajdovimi žganci s kislim mlekom, enolončnicami, kranjsko klobaso, ajdovimi krapi, jabolčnim zavitkom, sirovimi štruklji in podobnim. Na terasi imajo ob vznožju letalnice dovolj prostora za okoli 50 gostov, v notranjosti pa za 30 lačnih ust.

Zagato rešili brez stojnic

V Planici so bili pred odprtjem novega nordijskega centra decembra lani prepričani, da bo njihovim obiskovalcem zadostovala osnovna gostinska ponudba. Direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros je takšno odločitev pospremil s pojasnilom: »Rateče in Kranjska Gora imata predobre gostilne, da bi jim delali konkurenco.« Ko smo ga soočili z nezadovoljnimi obiskovalci, ob lepih zimskih koncih tedna se jih je pod skakalnicami zgolj iz radovednosti zvrstilo po več tisoč, ki so zaman iskali kuhano vino ali kaj za pod zob, je vztrajal: »Ljudje so vseh vrst. Večina je zadovoljna, peščica pa je vedno kritična. V Planici stojnic ne bo.«

Stojnic v Planici zato, da bi nadomestili doslej manjkajočo kulinarično ponudbo, vendarle ni bilo treba postaviti. Z delovanjem gostilne bo manj tistih, ki jim pri obisku novega nordijskega centra ni uspelo zapraviti niti evra. Najbolj lačni so se sicer okrepčali v Ratečah ali Kranjski Gori, a za mnoge je bil izlet v Planico brezplačen. Gorenjskega podjetnika, enega od obiskovalcev Planice, so zamujene priložnosti za zaslužek kmalu po odprtju novega nordijskega centra tako razjezile, da je dejal: »Kaj takega še nisem doživel, tukaj bi danes podjeten človek ustvaril mesečni prihodek.«