Na priprave za zadnji tekmi v boju za uvrstitev na veliko tekmovanje, na katerem Slovenke niso igrale že šest let, je selektor Uroš Bregar prejšnji ponedeljek v Zreče povabil 18 igralk. Zaradi maturitetnih obveznosti je sodelovanje odpovedala mlada Tjaša Stanko (Zagorje), Slovenke pa so predvčerajšnjim opravile prvi trening v dvorani Golovec, kjer bo tudi tekma. Z nekajdnevno zamudo zaradi klubskih obveznosti v tujini sta se pridružili tudi levoroki ostrostrelki Barbara Lazović in Ana Gros. Lazovićeva je z Vardarjem postala prvakinja Makedonije, Grosova pa v dresu Metza najboljša v Franciji. Grosova je postala tudi najboljša strelka francoske lige (115 zadetkov, v povprečju skoraj šest na tekmo), nominirana pa je še za najboljšo desno zunanjo igralko in igralko nasploh v ligi.

Na EP se iz vsake skupine uvrstijo po dve najboljši reprezentanci in najboljša tretjeuvrščena iz vseh sedmih skupin, pri čemer se upoštevajo le osvojene točke proti prvi in drugi ekipi v skupini, tiste proti zadnji pa črtajo. Slovenke v boju za tretje mesto nujno potrebujejo zmago proti Hrvaški, ki jih je v prvem krogu v Umagu premagala za osem zadetkov (27:19), blestela pa je nekdanja krimovka Andrea Penezić z desetimi zadetki, po štirih krogih prva strelka celotnih kvalifikacij (38). »Takrat smo poudarjali, da moramo na vsak način ustaviti Penezićevo, a nam je nasula deset zadetkov. V Celju bo pomembna predvsem dobra obramba, ki bi nam omogočala hitre (pol)protinapade in doseganje lahkih zadetkov. Zanima nas le zmaga,« napoveduje Uroš Bregar, ki je selektorski položaj prevzel nekaj tednov pred tekmo v Umagu. Slovenke na zmago proti Hrvaticam čakajo že več kot devet let in pol (od novembra 2006, ko so na prijateljski tekmi v Luciji slavile s 26:24), hrvaški selektor Goran Mrđen pa pravi: »Že točka nam zadošča za neposredno uvrstitev na EP, a ne bomo kalkulirali. Že od začetka bomo zaigrali resno in na zmago. A moramo biti previdni, kajti Slovenija ima dobro ekipo, ki bo lovila pomembni točki za najboljšo tretjeuvrščeno reprezentanco.«

Pari 5. kroga, danes ob 18. uri: Slovenija – Hrvaška, jutri ob 18. uri: Makedonija – Črna gora, 6. krog, nedelja (5. junij) ob 20. uri: Črna gora – Slovenija, Hrvaška – Makedonija, vrstni red: Hrvaška in Črna gora po 6, Slovenija 4, Makedonija 0.