»S čudnimi računi sta me septembra lani seznanili inšpektorici Fursa, ki ju je zanimalo, ali bo davek plačala medicinska fakulteta. Mi pa teh petih računov v poslovnem sistemu nismo našli, zato sem predlagala, naj se obrnejo na podpisnika, torej takratnega predstojnika Inštituta za anatomijo,« je na delovnem in socialnem sodišču včeraj povedala Klara Furkat, računovodkinja na medicinski fakulteti. Gre za odmeven primer, ko naj bi nekdanji dolgoletni predstojnik omenjenega inštituta na medicinski fakulteti Dean Ravnik mimo vednosti fakultete in na svoj račun zaračunaval pripravo oziroma celo prodajo delov človeških trupel tujim strankam. Fakulteta ga je odpustila, Ravnik pa zdaj toži Univerzo v Ljubljani. Medtem poteka tudi preiskava sumov kaznivih dejanj, ki jo vodi specializirano državno tožilstvo.

»Šlo je za šolanje, za seminarje. Prodajal in zaračunal sem svoje znanje, za vse skupaj pa je medicinska fakulteta vedela. Da sem račune za svoje storitve v tujino pošiljal z glavo fakultete, pa je bila napaka. Nisem vedel, da sem delal kaj narobe,« je sicer na prvem naroku povedal Ravnik.

Fakulteta o dvojni vlogi profesorja ni vedela

A fakulteta, vsaj glede na pričevanje dekana, računovodkinje in tajnice fakultete, za to ni vedela. Furkatova je poudarila, da Ravnik kot fizična oseba nikakor ni mogel izstaviti računa z glavo fakultete, če pa bi delal honorarno in v imenu fakultete, bi morala biti tudi številka računa od fakultete.

»Po pogovoru je sam predlagal, da bo odstopil s položaja predstojnika, ko pa smo videli, za kako resno zadevo gre, smo se odločili za odpoved,« je pojasnil dekan fakultete Dušan Šuput. Zanikal je, da bi ga Ravnik prosil za soglasje za sodelovanje z nekim tujim podjetjem. »Šlo je za načelno soglasje, nikakor pa nisem dal soglasja, da bo denar prejel na svoj račun.«

Sodišče je dokazni postopek včeraj sklenilo. Ravnikov pooblaščenec Klavdij Jožef Novak je poudaril, da je postopek dokazal, da je Ravnik v računovodstvo poslal dopis o izdaji računa tujemu podjetju. »Ta je bil očitno tudi plačan, sicer bi fakulteta poslala opomin. To, da je izdajal račun na svoje ime in za svoj račun, je zgolj neupravičena uporaba znakov fakultete. Tožena stranka s tem ni bila oškodovana, saj je bil vedno izdan tudi račun za fakulteto,« je povedal pooblaščenec. Sodišče je opomnil tudi na dejstvo, da fakulteta kljub zahtevi, da predloži poročila o organiziranju šol in srečanj tujih in domačih strokovnjakov ter račune za organizacijo kirurških postopkov na človeških kadavrih po letu 2012, ker Ravnik nima več dostopa do teh dokumentov, tega ni storila.

Nasprotna stran pa seveda meni, da je nesporno, da Ravnik ne vodstva ne računovodstva ni obveščal o tem, da je račune izstavljal tudi na svoje ime in zahteval plačilo na svoj račun. »Ne drži, da medicinska fakulteta ni bila prikrajšana. Na nekaterih računih je očitno zaračunaval tudi delo drugih zaposlenih, denimo laborantov,« je poudaril zastopnik fakultete Uroš Divjak. Sodba izide pisno najkasneje v enem mesecu.