Prvega decembra leta 2006 je v Sloveniji začela redno delovati helikopterska nujna medicinska pomoč, vendar ta vse do danes omogoča le reševanje z brniškega letališča, od koder pa ni smiselno pomagati ljudem v nesrečah, ki se zgodijo v vzhodni Sloveniji. To naj bi se spremenilo letos jeseni, ko naj bi bili po načrtih zdravstvenega ministrstva izpolnjeni vsi pogoji, da bo lahko začela delovati tudi enota helikopterske nujne medicinske pomoči na mariborskem letališču.

Gorski reševalci nezadovoljni z ministrstvom za zdravje

Iz ministrstva za zdravje so sporočili, da bo večina zdravstvenih delavcev prišla iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru. »Predvidoma se bo v enoto vključilo 15 zdravnikov specialistov in 15 diplomiranih zdravstvenikov,« so pojasnili v ministrstvu in dodali, da v mariborski enoti gorskih reševalcev ne bo.

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik za takšne namere sliši prvič. »Ministrstvo za zdravje z nami žal ni stopilo v stik. Oni pač delajo po svoje. Vedno gre za neko dogovarjanje, a nam vedno nekaj pade v vodo. Nič nam ni jasno,« je povedal in dodal, da gorski reševalci informacije običajno tudi sicer dobijo od svojih zdravnikov in iz medijev. Po tej poti bodo očitno tudi izvedeli, da zdravstveno ministrstvo z njimi pri sestavi mariborske enoti nima nikakršnih načrtov.

Mariborska enota bo tako kot brniška uporabljala helikopterje policije. Zato policija od ministrstva za zdravje, ki vodi projekt, pričakuje konkretne zahteve v povezavi z vzpostavitvijo enote v Mariboru, vendar nanje očitno še čaka. »V letalski policijski enoti formalne zahteve ministrstva za zdravje po vzpostavitvi baze v Mariboru še nismo prejeli, zato tudi še ne potekajo aktivnosti, kot so na primer najem prostorov in šolanje zdravniških ekip,« so nam sporočili iz ministrstva za notranje zadeve, medtem ko v zdravstvenem ministrstvu pravijo, da usklajevanja že potekajo.

Prihodnji člani mariborske enote so se šolali tudi na Brniku

Če bo zdravstvenemu ministrstvu uspelo zagotoviti vse potrebno, da bo mariborska enota jeseni oziroma ob koncu turistične sezone lahko začela delovati, bodo imeli od takrat Štajerci in Prekmurci podobno oskrbo kot prebivalci v zahodnem delu Slovenije. To zdaj ni mogoče, ker helikopter potrebuje preveč časa, da iz Brnika pride na primer na Goričko. Zato je bolj smotrno uporabljati vozila, ki pa pri ponesrečencu ne morejo biti tako hitro, kot bi bil lahko helikopter. »Medtem ko je zahodni del države pokrit, smo doslej na vzhodu reševali do Koroške, Zgornje Savinske doline, Logarske doline, nekaj malega tudi na Pohorju, predvsem na smučišču, pa v Šmarju pri Jelšah, medtem ko nas vzhodneje niso klicali,« je pojasnil vodja brniške enote helikopterske nujne medicinske pomoči Uroš Lampič, do kod seže pomoč brniške enote.

Lampič pravi, da pri reševanju ponesrečencev v vzhodnem delu Slovenije strokovnost ni problem, ampak le časovni vidik. Kako velika je pri tem razlika med reševanjem s helikopterjem in avtomobilom? »Helikopter leti približno trikrat hitreje, kot se pelje avtomobil, poleg tega gre naravnost proti cilju. Slabša kot je infrastruktura, bolj se splača uporabljati helikopter,« je še pojasnil Lampič.