Obala premore na dveh uradnih javnih postajališčih manj kot 40 parkirnih mest za avtodome, kjer si lahko popotni turisti privoščijo krajši postanek in počitek, se oskrbijo z vodo in izpraznijo odpadne vode. Glede na to, da je avtodomarski turizem v Sloveniji v velikem porastu, mnogi opozarjajo, da bi morale biti občine tovrstnim turistom bolj naklonjene, saj avtodomarji širijo turistično sezono tudi v zimsko obdobje. Za zgled postavljajo sodobno postajališče v Kopru ob železniški in avtobusni postaji.

»Koper ima eno najbolj urejenih parkirišč v Sloveniji. Zelo je obiskano in ob koncih tedna poka po šivih,« pritrjuje Marjan Krempl, predsednik društva Caravaning club Slovenija. Čeravno je na Obali še eno uradno javno postajališče (Izola) in nekaj zasebnih (Šmarje, Marina Portorož, kamp Lucija), je Krempl prepričan, da je koprsko edino, po katerem bi se veljalo zgledovati. Možnost parkiranja imajo turisti tudi v skoraj vseh obalnih kampih, kjer pa so cene bivanja in parkiranja višje kakor na parkiriščih. Na koprskem parkirišču je treba za 24-urni postanek odšteti zgolj štiri evre, v ceno sta poleg klasične ponudbe vključeni tudi dve vožnji z mestnim avtobusom. Parkiranje in oskrba na zasebnem zemljišču v portoroški marini staneta 26 evrov, v kampu Ankaran 15 evrov na dan, v kampu Lucija pa osem evrov za dvanajst ur postanka.

V Izoli pobuda za več parkirnih mest

V Portorožu pravega javnega postajališča ni. Vozniki avtodomov lahko parkirajo le na dveh javnih za avtodomarje neopremljenih parkiriščih med skladiščema soli in pri hotelu Marko. Tudi v Izoli imajo za avtodome zgolj pet parkirnih mest na klasičnem parkirišču ob ladjedelnici. V izolskem lokalnem odboru stranke Oljka zato predlagajo, da Izola avtodomom nameni več parkirišč in bolje opremljena. Predsednik odbora Vojko Ludvik je prepričan, da bi turisti z avtodomi lahko podaljšali sezono tudi v zimske mesece. Občini predlaga vključitev v mrežo postajališč za avtodome (vodi jo občina Mirna z Dolenjskega), kjer tudi s pomočjo avtodomarjev iščejo najprimernejše lokacije za postajališča. Vanjo je vključenih 51 občin, na Obali so se temu projektu pridružili samo v koprski občini.

Na izolski občini mu pritrjujejo in pojasnjujejo, da nova parkirišča za avtodome načrtujejo v Tomažičevi ulici v San Simonu. Tam naj bi avtodomarji dobili 22 novih parkirnih mest z vodovodnimi polnilnimi in elektropostajami ter odtokom za praznjenje sanitarnih odplak. Cena parkiranja bo od marca do konca oktobra 15 evrov, preostale mesece pa deset evrov na dan. Bodo pa z novo pridobitvijo ukinili sedanje parkirišče ob ladjedelnici.

Še vedno tudi nekaj divjega parkiranja

V Sloveniji je več kot 4500 lastnikov avtodomov in nekaj več kot sto parkirišč zanje. Ta so zelo različno urejena, nekatera ponujajo popolno oskrbo, druga nimajo niti možnosti izpusta odpadnih vod iz avtodoma in priključitve na elektriko. Krempl omenja postajališča na bencinskih servisih ob avtocestah, kjer so razlike v urejenosti zelo velike, pogosto pa se zgodi tudi, da so zasedena z osebnimi avtomobili ali kamioni.

Divje parkiranje in kampiranje postaja vse bolj sankcionirano. Krempl kot pogost obiskovalec avtodomarskih parkirišč in kampov sicer opaža, da tudi na Obali to nekateri še vedno počnejo, čeravno je v občinskih odlokih prepovedano. Nekaj tolerance do avtodomarjev očitno obalni občinski redarji še imajo.

Javna parkirišča za avtodome na Obali

podatki občin

PODATKI

Koper

Portorož

Izola

Lokacija

parkirišče med

obema

skladiščema soli

postajališče

ob avtobusni in

železniški postaji

parkirišče

parkirišče

ob ladjedelnici

pri hotelu Marko

Število

parkirnih

prostorov,

opremljenost

5 parkirnih

prostorov,

voda, elektrika,

praznitev

odpadne vode

28 parkirnih

prostorov,

voda, praznitev

fekalij, elektrika,

sanitarni objekt,

otroško igrišče,

dve brezplačni

vožnji s P+R

samo

parkiranje

samo

parkiranje

Cena

parkiranja

12 €/dan*

15 €/dan

4 €/dan

12 €/dan*

*samo med 1. 5. in 30. 9.