Razlogi za zagon gospodarske rasti tičijo predvsem v gradbeništvu in porabi, tudi zaradi nizke cene nafte. Okrepitev nemške gospodarske rasti se bo poznala pri naročilih v slovenski industriji. Letošnje leto se je v Nemčiji močno povečalo število razpoložljivih novih delovnih mest, saj stopnja nezaposlenosti upada, gospodarsko razpoloženje pa se izboljšuje že drugi mesec zapored.

Za vlagatelje, ki trgujejo na svetovnih borznih trgih, mesec mineva pozitivno, saj tečaji dosegajo najvišje ravni v letošnjem letu. K pozitivnemu trendu na borznem parketu so pripomogle novica o odobritvi novega obroka finančne pomoči Grčiji v višini 10,3 milijarde evrov, gospodarske objave podjetji ter napoved prvih anket, ki kaže, da Britanci niso več naklonjeni izstopu iz EU.

Vse skupaj daje žarek upanja za morebitno večjo živahnost trgovanja na slovenskem delniškem trgu, ki se že daljši čas ni premaknilo z mrtve točke vrednosti osrednjega SBI TOP indeksa. Trgovanje z delnicami na Ljubljanski borzi je v tem tednu ponovno potekalo praktično brez sprememb. Osrednji indeks SBI TOP je na tedenski ravni pridobil 0,18 odstotka in trgovanje v torek končal pri 705,17 točke. V vsem tednu je bil sklenjen samo en posel s svežnjem delnic podjetja Krka, dnevni promet v organiziranem trgovanju pa je v povprečju dosegal milijon evrov.

Najprometnejše so bile ponovno delnice družbe Krka, ki so kotirale pri okoli 59 evrih. Sledile so jim delnice družbe Zavarovalnica Triglav, ki so trgovale pri vrednosti okoli 26 evrov. Največ so pridobile delnice družbe Intereuropa, predvsem zaradi dobrega kvartalnega poslovanja. Najbolj so potonile delnice družbe Telekom Slovenije, in sicer za 4,64 odstotka.

Delničarji družbe Zavarovalnica Triglav so na včerajšnji skupščini potrdili, da se delničarjem od lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 56,84 milijona evrov, kar predstavlja 2,5 evra na delnico. Čisti dobiček Skupine Triglav je v lanskem letu znašal skoraj 89 milijonov evrov, skupina je tako presegla svoje načrte. Zaradi preseka izplačil dividend se danes na borzi pričakuje padec vrednosti delnic omenjenega podjetja.

Upajmo, da bodo dosedanje napovedi o rasti nemškega gospodarstva, prva trimesečna poročila podjetji in pozitivne svetovne novice okrepili likvidnost in pozitiven trend trgovanja na Ljubljanski borzi.