Na načrtu so označeni posamezni priključki, hladilnik naj bo prostostoječ. Ali bo dovolj prostora za vse gospodinjske pripomočke? V jedilnici bo verjetno dobrodošla kakšna vitrina poleg velike mize. Ali bi bila v dnevni sobi boljša kakšna drugačna rešitev, kot je predlagana na skici, glede na položaj kamina? Že vnaprej se vam zahvaljujem za nasvete!

Anka

Odgovor

Narisana kuhinja in jedilnica sta v resnično zelo razgibanem in nenavadnem prostoru. Te nenavadnosti prostoru ne dajejo zgolj številna okna, pač pa tudi stene, ki prostor omejujejo pod kotom. Zaradi zelo razgibanega prostora pa vam bo moral mizar kuhinjske elemente verjetno izdelati po meri. Vendar je kuhinjski prostor tako velik, da lahko umestite prav vse potrebne elemente, ki jih potrebujete za izvedbo funkcionalne kuhinje.

Narisani predlog se verjetno ne razlikuje bistveno od vaše obstoječe kuhinje, saj so vsi elementi – hladilnik, korito in kuhališče – že umeščeni tako, da vam omogočajo udobno in funkcionalno delo v kuhinji! Predlagam pa vam, da na hrbtni strani kamina umestite visoke omare, povsem enake kot kuhinjsko pohištvo, da vam bodo služile za porcelan in kozarce. Delovni prostor med koritom in kuhališčem je idealen za opravljanje kuharskih del, saj je površina dovolj velika. Po potrebi pa lahko umestite viseče omarice v celotni nadpultni liniji in s tem še bolj poudarite to razgibanost sten.

V narisanem predlogu je miza umeščena vzporedno s poševno steno. Glede na lokacijo kamina v dnevni sobi je obstoječa pozicija sedežne garniture zelo primerna, saj vam zagotavlja izvrsten pogled na ogenj. Morda pa boste z izborom drugačnega stila pohištva dosegli in poudarili arhitekturno razgiban prostor!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh