Ko je Oklahoma v finalu zahodne konference povedla s 3:1 v zmagah, je imela v rokah tri zaključne žoge za skok v finale. A Golden State se ni predal in je v nadaljevanju serije pokazal, zakaj je aktualni prvak in zakaj je v rednem delu sezone postavil rekord s kar 73 zmagami in zgolj devetimi porazi. »Bojevniki« so dobili naslednji dve tekmi in izsilili odločilno sedmo tekmo, na kateri so imeli prednost domačega terena ter tudi psihološko prednost. Na krilih najkoristnejšega igralca sezone Stepha Curryja in prav tako odličnega strelca z razdalje Klaya Thompsona so domači upravičili vlogo favorita in še tretjič zapored zmagali, tokrat s 96:88, kar jim je prineslo drugi zaporedni nastop v finalu, kjer jih ponovno čaka Cleveland z LeBronom Jamesom na čelu.

Ni pa imel Golden State prav lahkega dela, saj Oklahoma v Oakland ni prišla z belo zastavo. Gostje so precej bolje začeli odločilno sedmo tekmo in imeli v drugi četrtini že 13 točk prednosti (22:35), prvi polčas pa so dobili z izidom 48:42. Sledila je odločilna tretja četrtina (29:12), v kateri so domači odlično zadevali, v obrambi pa so skoraj povsem zaustavili gostujoče moštvo, ki je v 12 minutah doseglo zgolj 12 točk, kar je Oklahomin najslabši strelski izkupiček četrtine v celotni letošnji sezoni. Kaj je šlo takrat narobe, bodo Kevin Durant (sinoči 27 točk), Russel Westbrook (19 točk in 13 podaj) in ostali njuni soigralci lahko razmišljali še celo poletje, saj jih je ta porazna četrtina stala finala. V zadnjem delu igre so namreč ponovno bili nekoliko boljši in se dobro minuto pred koncem približali na štiri točke zaostanka (90:86), popolnega preobrata pa vendarle niso zmogli, za kar je s šestimi zaporednimi točkami poskrbel Curry.

»Še pred enim tednom smo zaostajali 1:3 v zmagah in prav vsi so mislili, da smo bili že odpisani. Ampak najpomembneje je bilo, da smo v garderobi ohranili pozitivno vzdušje in da nas niso premagale negativne misli. 'Dajmo, poskusimo se domisliti česa, kako si lahko pregrizemo našo vrnitev nazaj v seriji in bomo videli, kaj se bo zgodilo.' Te miselnosti smo se držali na zadnjih treh tekmah. Prepričani smo bili, da smo na pragu nečesa res posebnega. Sigurno je to bila vrnitev po zaostanku 1:3,« je po uvrstitvi v finale dejal Curry.

Ravno Curry je imel v letošnji končnici kar nekaj težav s poškodbami, kar je vplivalo tudi na njegove predstave, a je v zaključku serije z Oklahomo, ko je bilo to najbolj pomembno, vendarle znova pokazal pravi obraz. S 36 točkami je bil prvi strelec sedme tekme, izkazal pa se je tudi s sedmimi zadetimi trojkami, kar pred njim v odločilnih tekmah ni uspelo še nikomur. Rekordnih je tudi 90 trojk, ki so jih igralci Golden Statea dosegli v seriji z Oklahomo, od tega jih je 32 prispeval Curry (prav tako rekord).

Golden State se bo za drugi zaporedni naslov prvaka lige NBA v velikem finalu tako kot lani pomeril s Clevelandom, ki na vzhodu nima prave konkurence. Moštvo, ki mu poveljuje LeBron James se je do finala bolj ali manj sprehodilo in v končnici odigralo zgolj 14 tekem, Golden State 17, pred finalom pa so imeli »konjeniki« tudi tri dni počitka več. Če bo to njihova prednost v finalu, bodo lahko prvič pokazali že v noči s četrtka na petek, ko bo v Oaklandu prva finalna tekma. V lanskem finalu je Golden State močno oslabljeni Cleveland premagal s 4:2, letos pa bi znal biti boj za naslov prvaka še bolj izenačen, saj so tudi prvaki vzhoda v popolni zasedbi.