V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale so se odločili, da bo mestni kino, ki v sklopu doma deluje od leta 2009, prvič ostal odprt tudi v času poletnih počitnic. Mlajšim šolarjem, ki bodo počitnice preživljali doma, pa bodo v prijetno ohlajeni dvorani ponujali dopoldanske matineje tudi med tednom.

Ohranili bodo tudi Kino v parku. Mobilno filmsko platno bodo v tretje pod zvezde v Češminov park preselili med 7. in 23. julijem, ko bodo izbrane poletno sproščene filmske projekcije prvič vrteli brezplačno, in sicer ob četrtkih, petkih in sobotah. Pod zvezdami bo obiskovalcem na voljo 150 sedežev, organizatorji pa ne bodo imeli nič proti, če bodo obiskovalci tudi letos prinesli s seboj tudi svoja sedala, saj je med sedeži in platnom še dovolj prostora.

Zadovoljni z lanskim obiskom

Obiskovalcem bo na voljo tudi filmska kavarna, težav pa ne bi smeli imeti niti z iskanjem parkirnega prostora, saj je obiskovalcem na voljo dovolj parkirišč tik ob parku. »Če bo vreme primerno, bo zagotovo presežen tudi izjemen lanski obisk, ko si je filme pod zvezdami ogledalo več kot 2400 obiskovalcev,« napovedujejo v mestnem kinu, kjer ne skrivajo ponosa, da so lani s svojim programom dosegali zares zavidljive rezultate. Kot pravijo, so na 637 filmskih projekcijah lani zavrteli 207 različnih filmov, ki si jih je ogledalo 27.500 obiskovalcev. Še 1600 mladostnikov pa je obiskovalo tudi dodatne vsebine, ki so jih ponujali v sklopu filmske vzgoje.

Po statistiki obiskanosti je tako lani v slovenskem prostoru domžalski kino zasedel enajsto mesto, takoj za večjimi multipleksi, v mreži manjših mestnih kinematografov Art kino mreže pa so se uvrstili celo na drugo mesto, takoj za ljubljanskim Kinodvorom.

Pripravili tri abonmaje

Programske usmeritve, ki prisega na kakovostni evropski in avtorski filmski program, ne nameravajo spreminjali, zagotavljajo v kinu in dodajajo, da bo tudi čez poletje na programu nekaj izbranih filmov velikih studiev. Posebno pozornost bodo še naprej odmerjali predvsem programu za otroke in mladino, ki so jim med letom namenjeni sobotni dopoldnevi in nedeljski popoldnevi ter čas počitnic, ko projekcije obogatijo z ustvarjalnimi delavnicami. Lani so pripravili 66 tovrstnih projekcij. Kot še pravijo, ljubiteljem filma ponujajo tudi tri filmske abonmaje. Dva sta namenjena zvestejši in zahtevnejši publiki, ki izbira med filmi, ki so bili nagrajeni na različnih filmskih festivalih. »Abonmajski izbor, ki nastaja prav v predpoletnih mesecih, bo tudi to jesen zelo pester, saj so glavni festivali, kot sta Berlin in Cannes, že postregli z odličnimi filmi, ki jih bomo lahko spremljali v prihajajoči sezoni 2016/17,« še napovedujejo v Mestnem kinu Domžale. av