Da radovljiški bazen vsako leto dobi poletno podobo, kakršno dobiva v teh dneh, je potrebnega kar nekaj truda. Tamkajšnji zaposleni morajo vsako pomlad odstraniti balon, ki v zimskih mesecih zadržuje topel zrak, kar športnikom omogoča vadbo v bazenu tudi pozimi, otrokom iz okoliških šol in vrtcev pa vsakoletne plavalne tečaje. Medtem ko rekreativci te dni že lahko plavajo v bazenu na prostem, ga bodo za obiskovalce odprli predvidoma 12. junija. Kmalu pa bo preobrazba bazena iz zaprtega v bazen na prostem enostavnejša, saj naj bi dobil pomično streho, kopališče s kampom in preostalimi objekti pa naj bi dočakalo celostno prenovo. Občina Radovljica je namreč dobila gradbeno dovoljenje za obsežno prenovo kopališča, je povedal župan občine Radovljica Ciril Globočnik.

Pomična streha tudi za deževne poletne dni

Olimpijski bazen, ki ga jeseni pokrijejo z balonom, naj bi dobil »trdnejšo lupino« – ogrodje in pomično streho, ki bo omogočala boljše razmere za vadbo v zimskih mesecih in energetsko ne bo tako potratna, kot je bila tista doslej. V poletnih mesecih bodo streho preprosto odprli in obiskovalcem omogočili kopanje v bazenu na prostem. Tudi ob vhodu v radovljiško kopališče občina načrtuje novost – zgradili bodo nov učno-terapevtski bazen, ki bo prav tako v sodelovanju z bližnjim zdravstvenim domom deloval vse leto. Za obiskovalce pa to ne pomeni manj prostora ob bazenu, saj bodo zanje na novo uredili ploščadi ob severni strani bazena, pojasnjuje Globočnik in dodaja, da se bodo otroci zagotovo najbolj razveselili še ene nove pridobitve – tobogana.

Radovljiško kopališče ne bo le energetsko bolj varčno ter sodobno, pač pa bo bolj uporabno skozi vse leto, poudarja Polona Rob iz radovljiškega plavalnega kluba. »Kadar poleti dežuje, je kopališče zaprto, po novem pa bomo v olimpijskem bazenu lahko zaprli streho in obiskovalcem omogočili kopanje,« je navdušena. »Razmere tako za turiste kot za domačine ter za športnike bodo po prenovi neprimerno boljše,« dodaja. Sicer pa je radovljiški bazen priljubljen tako pri občanih kot pri preostalih Gorenjcih, saj ga ob lepem vremenu poleti obišče tudi do 800 ljudi na dan. Lani so po besedah Globočnika prodali okoli 11.000 kart za kopanje.

Pripravljajo prostor za avtodome

Tudi turistom, ki se v Radovljico odpravljajo kampirat, ni treba skrbeti, saj župan Globočnik obljublja, da prostora zanje ne bodo krčili. »Kamp bo po prenovi deloval vse leto, ne le od pomladi do jeseni, uredili pa bomo tudi prostor za avtodome,« opisuje občinske načrte. »Za ljudi, ki jim je takšen način počitnic všeč, je radovljiški kamp idealen, saj se v nekaj minutah lahko peš sprehodijo do središča mesta. Prav to pa si želimo tudi mi – da bi se ljudje v Radovljici zadržali dlje časa, da bi si ogledali staro mestno jedro, muzeje, se prepričali o izjemni kulinarični ponudbi...« našteva župan. Tudi tako imenovanih pavšalistov v Radovljici ne bodo preganjali, saj je ljudi, ki želijo prikolico v tem kampu pustiti vso sezono, le nekaj. Radovljiški kamp ob kopališču ima sicer po besedah župana 90 parcel, v njem lahko biva hkrati okoli 350 ljudi. Lani so v njem zabeležili 6700 nočitev.

Prenovo, vredno 7,4 milijona evrov, bodo Radovljičani izvedli v dveh fazah, prvo načrtujejo že prihodnje leto, druga pa naj bi se zaključila leta 2019. A ker računajo predvsem na nepovratna državna in evropska sredstva, je začetek del odvisen predvsem od uspešnosti pri prijavljanju na projekte. Kot poudarjajo na občini, pridobljeno gradbeno dovoljenje in vključenost projekta v Regionalni razvojni program Gorenjske 2014–2020 občini omogočata kandidaturo na razpisih Fundacije za šport, države in Evropske unije.