V Layerjevi hiši v Kranju bo do 28. septembra na ogled razstava svetovno znanega gverilskega grafitarja Banksyja, ki se je začel z grafiti ukvarjati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v angleškem Bristolu. Z njegovimi deli nagovarjajo tako poznavalce sodobne likovne produkcije kot opazovalce urbanega vsakdana, ki jim je pop kultura bližje od klasične umetnosti. Njegova dela sicer na gledalce najbolj udarno učinkujejo prav na ulici, od koder izvirajo, in ne v galeriji. A njegova slava je kriva, da so na primer njegov grafit Marija s pištolo na pročelju neke neapeljske stavbe, da bi ga ohranili, pred časom celo zaščitili s steklom. Čeprav gre za nemara najbolj znanega anonimnega umetnika zadnja leta, je Banksy predvsem obraz vseh tistih, ki se jim dogajajo družbene krivice.

Provokativna drža

V kranjski postavitvi Banksy, Thank You For The Flowers (Banksy, hvala za rože) bo od danes na ogled štirideset umetnikovih del, še trideset jih bodo po besedah vodje umetniškega programa Layerjeve hiše Zale Vidali dodali, ni pa znala povedati, kdaj. Vsa prihajajo iz zasebne zbirke slovenskega zbiratelja, ki je ob tej priložnosti želel ostati neimenovan. Za štiri mesece je torej Kranjčanom posodil ovitke vinilnih plošč, denimo skupine Blur, plakate in nalepke ter nekatere originalne grafike tega angleškega grafitarja, uličnega umetnika in političnega aktivista, ki se vse uspešneje ukvarja tudi s filmom.

Sploh grafike – nastale po grafitih – so tiste, v katerih Banksy najglasneje opozarja na posledice ogromnih socialnih razlik in elitizma ter, denimo, grozovitih vojnih bojišč. Veliko pozornosti bo v Kranju zagotovo pritegnila grafika, na kateri Marija Jezuščka hrani s strupom, ki ponazarja versko manipulacijo množic. »Banksy tovrstne grafike v svoji provokativni drži nato prodaja v kakšnem od londonskih parkov za dva funta, nato pa naslednji dan sporoči, da so njegovi včerajšnji kupci danes pravzaprav bogataši, saj Banksyjeve grafike stanejo po več tisoč evrov. Z nekoliko nenavadnimi mehanizmi pridejo torej njegova dela, seveda ob umetniških licitacijah, med ljudi,« je še povedala Vidalijeva.

Uničenje v Gazi

Ob delih bristolskega grafitarja si bo v Layerjevi hiši med drugim mogoče ogledati še dela srbskega umetnika ABVH, ki Banksyjeve grafite spreminja v GIF-animacije, ter projekt Layer BanksyJakoba Drmote in Domna Dolenca, ki se ukvarjata z video mapiranjem na freske. V stolpu Škrlovec bodo na ogled fotografije Banksyjevih grafitov in njihovega uničenja v Gazi. Posnel jih je Shadi AlQarra.