Francozi so se v Braziliji le ogrevali

Francozi so ob koncu 20. stoletja kraljevali na zelenicah, ko so v dobi Zidana, Desaillyja, Thurama, Deschampsa in drugih nepozabnih junakov leta 1998 na domačih tleh postali svetovni prvaki, dve leti kasneje pa osvojili še evropsko krono. Po slovesu zlate generacije jih nato več let ni bilo v samem vrhu evropskega in svetovnega nogometa, pod vodstvom nekdanjega kapetana Deschampsa pa so zdaj znova pripravljeni na zmagoviti pohod. Ker so kot gostitelji prvenstev v zgodovini že dvakrat postali prvaki (poleg SP leta 1998 še EP leta 1984), velja na njih tudi tokrat močno računati, kar dobro vedo tudi stavnice, ki so jih v veliki večini tudi zato postavile v vlogo prvega favorita.

A ne gre le za prednost domačega terena, Francozi imajo tudi zelo dobro zasedbo, ki se že nekaj let pripravlja na letošnji vrhunec. Že pred dvema letoma so galski petelini na svetovnem prvenstvu v Braziliji nakazali, da se vračajo med najboljše, njihov izpad v četrtfinalu proti kasnejšim prvakom Nemcem pa nikakor ni bil označen kot neuspeh, saj jim nihče ni pripisoval vidnejše uvrstitve. Tudi selektor Deschamps je že takrat dejal, da mundial v Braziliji za njegovo moštvo šteje zgolj kot priprava na evropsko prvenstvo.

Od 10. junija dalje bo šlo za Francoze zares. Spodrsljajev jim navijači več ne bodo oproščali, za sprejemljiv rezultat na domačem prvenstvu pa bo štel le naslov prvaka. Deschamps ima, kot rečeno, močno zasedbo, a se je tudi on soočil s kar nekaj težavami. Zaradi vpletenosti v afero z izsiljevanjem je ostal brez suspendiranega napadalca Reala Karima Benzemaja, poškodbe pa so mu zredčile predvsem branilske vrste, kjer je ostal brez Raphaela Varana in Kurta Zoumaja, zaradi kazni po pozitivnem dopinškem testu pa bo manjkal tudi Mamadou Sakho. Toda kljub manjkajočim igralcem francoska zasedba letos premore številne nogometaše, za katerimi je izvrstna sezona, zato bodo galski petelini prav gotovo predstavljali strah in trepet za nasprotnike. V glavnih vlogah bosta verjetno Antoine Griezmann in Paul Pogba, veliko pa se pričakuje tudi od mladega Anthonyja Martiala in Dimitrija Payeta. Pričakovana prva enajsterica: Lloris, Sagna, Mangala, Koscielny, Evra, Kante, Matuidi, Pogba, Payet, Martial, Griezmann.

Nemci v iskanju brezpogojne enotnosti

Zelo podobne možnosti kot Francozom pa stavnice za končni uspeh na prvenstvu pripisujejo tudi Nemcem. Seveda je treba na aktualne svetovne prvake med zgolj evropsko konkurenco vedno računati, sploh če so to Nemci, ki na evropskih prvenstvih že skoraj pregovorno pridejo vselej vsaj do polfinala, kar jim je na zadnjih sedmih prvenstvih stare celine uspelo kar petkrat. Toda »elf« v zadnjem času ni blestel, zato ima selektor Joachim Löw v lovu na prvi naslov evropskega prvaka po 20 letih kar nekaj skrbi.

Nemci so namreč po zmagoslavju v Braziliji ostali brez treh ključnih igralcev (Lahm, Mertesacker, Klose), ki so se reprezentančno upokojili, to pa je zahtevalo svoj davek. Na 17 tekmah po finalu v Riu je nemška reprezentanca doživela kar šest porazov, zmagala je devetkrat, zato so Nemci tokrat previdnejši pri napovedih. Predvsem pogrešajo pravega klasičnega napadalca in Löw je bil za ta igralni položaj primoran vpoklicati celo skoraj pozabljenega Maria Gomeza.

»Po spremembi zasedbe smo se nekaj časa lovili in raven naše igre je padla. Toda hierarhija je na novo vzpostavljena in ponovno smo močna nogometna ekipa. Zdaj je pomembno, da prebudimo moštvenega duha in dosežemo brezpogojno enotnost. Potem smo zagotovo zmožni osvojiti prvenstvo,« je nedavno izjavil Löw, ki se lahko iz Francije v domovino mirne vesti vrne zgolj z naslovom prvaka, v nasprotnem primeru bo njegove dobe na nemški klopi najbrž konec, saj so po naslovu svetovnega prvaka pričakovanja nemške javnosti ogromna. V lovu na novo lovoriko bo Löw stavil predvsem na vselej nevarna Thomasa Müllerja in Marca Reusa, v obrambi pa bo zadnja ovira za nemške nasprotnike odlični vratar Manuel Neuer, ki je že v Braziliji odigral eno glavnih vlog pri nemškem osvajanju nogometnega prestola. Pričakovana prva enajsterica: Neuer, Ginter, Boateng, Hummels, Hector, Kroos, Khedira, Reus, Özil, Müller, Götze.

Sladke skrbi španskega selektorja

Selektor aktualnih evropskih prvakov Vicente del Bosque ima pred začetkom prvenstva sladke skrbi. Petinšestdesetletni strateg ima na voljo regiment vrhunskih nogometašev, zato ni čudno, da se je ob objavi provizoričnega seznama 25 imen odpovedal nekaterim vrhunskim igralcem.

Za bržkone največje presenečenje je del Bosque poskrbel, ko v izbrano vrsto ni vpoklical napadalca Chelseaja Diega Coste, zgolj iz naslanjača pa bodo prvenstvo spremljali tudi branilec Hector Bellerin, vezisti Santi Cazorla, Juan Mata, Javi Martinez ter golgeterja Fernando Torres in Paco Alcacer, ki je bil s petimi zadetki celo najboljši strelec Španije v kvalifikacijah. »Moja odločitev ne temelji na javnem mnenju,« se je kritik po objavi seznama branil del Bosque. »Seznam ni popoln, a prepričan sem, da ekipo sestavljajo nogometaši, ki so si s svojimi predstavami skozi sezono to najbolj zaslužili. Moštvo vselej sestavljajo le najboljši in samozavestno trdim, da tokrat ni nič drugače.«

Od ekipe, ki je na mundialu v Braziliji neslavno izpadla že v skupinskem delu, je tako ostalo zgolj dvanajst igralcev, še vedno pa jo v veliki večini sestavljajo zvezdniki iz nogometnih velikanov Barcelone, madridskega Reala in njegovega mestnega tekmeca Atletica.

Ne zgolj zaradi izvrstnega kadra, Španci pred začetkom prvenstva visoka pričakovanja gojijo tudi zavoljo uspešno odigranih kvalifikacij. V skupini s Slovaki, Ukrajinci, Belorusi, Luksemburžani in Makedonci so z devetimi zmagami in porazom zbrali 27 točk in prepričljivo osvojili prvo mesto. Zelo naklonjene so jim posledično tudi stavnice, saj od njih za končno zmago višje kotirajo le gostitelji in aktualni svetovni prvaki Nemci. Pričakovana prva enajsterica: De Gea, Alba, Ramos, Pique, Juanfran, Busquets, Thiago, Iniesta, Fabregas, Silva, Morata.

Zmaga proti Nemcem jim je povrnila optimizem

»Tudi po tridesetih letih trpljenja še vedno sanjamo,« so prepevali Baddiel, Skinner & Lightning Seeds, avtorji nogometne himne, ki je bila v času evropskega prvenstva leta 1996 na Otoku prava uspešnica. Tudi 20 let pozneje navijačem angleške reprezentance ni nič lažje. A otožno spoznanje, da njihova reprezentanca velikega tekmovanja ni osvojila že petdeset let, je po marčevski zmagi proti Nemčiji sredi Berlina zamenjal optimizem.

Selektorju Royu Hodgsonu je s tem uspel pravcati mali čudež, saj je bila po fiasku na svetovnem prvenstvu v Braziliji priljubljenost izbrane vrste na eni najnižjih točk v zadnjih letih. A anemična Anglija se je v le dveh letih pomladila in prelevila v ekipo, ki goji napadalno ter dinamično igro in v kateri z izjemo Wayna Rooneyja ni velikih zvezdnikov.

Prav napadalec in kapetan Manchester Uniteda pa pred začetkom evropskega prvenstva predstavlja največjo uganko. Forma najboljšega strelca v zgodovini angleške reprezentance že dolgo ni na želeni ravni, zato njegovo mesto v prvi enajsterici še zdaleč ni samoumevno. »Ali naj Jamie Vardy zaigra ob boku Harryja Kana ali naj bo zamenjava? Kje v ekipi se bo našlo mesto za Rooneyja?« se sprašuje tudi angleški nogometni strokovnjak in novinar Guardiana Jonathan Wilson.

Kakor koli se bo Hodgson na koncu odločil, so njegovi izbranci s svojimi predstavami jasno nakazali, da gre nanje v Franciji še kako resno računati. Z desetimi zmagami na prav toliko tekmah so kvalifikacije namreč sklenili kot najuspešnejša reprezentanca. Z 31 doseženimi goli so bili od njih strelsko bolj razpoloženi zgolj Poljaki, s tremi prejetimi pa obrambno slabši le od Romunije. Pričakovana prva enajsterica: Hart, Rose, Cahill, Smalling, Walker, Alli, Dier, Wilshere, Rooney, Kane, Vardy.