Samodejna gasilna ampula Bonpet je najučinkovitejše gasilno sredstvo za požarno zaščito manjših zaprtih prostorov brez stalne prisotnosti ljudi. Je tudi gasilni aparat estetskega videza. Nepogrešljiva je na vseh mestih, kjer lahko predvidevamo, da bo ob izbruhu požara temperatura najhitreje narasla (na primer na stropu ali zidu, najbližje mestu potencialnega izbruha požara). Najboljši učinek samodejnega gašenja požara razreda A je dosežen takrat, ko vsaka ampula pokriva približno 8 m

3

prostora. Primerna je za gašenje požarov razredov A, B in F.

Delovanje

Kako ampula Bonpet prepreči požar? Kako lahko samodejno deluje?

- Pri požaru v zaprtem prostoru se z naraščanjem temperature v prostoru segreje tudi gasilna tekočina, ki se v stekleni ampuli razteza.

- Pri temperaturi gasilne tekočine okrog 85 °C (+/- 5 °C) njeno raztezanje povzroči, da se steklo zdrobi, tekočina pa pade v prostor, kjer se začne endotermni proces.

- Ta povzroči odvzem energije ognju oziroma trenutno ohlajuje prostor. Kot stranski proizvod endotermne reakcije se sprostita še majhni količini dušika in ogljikovega dioksida, ki preprečujeta dostop kisika do goreče površine.

- Na površini nerazpadle gasilne tekočine nastane film, ki preprečuje ponovni vžig. V primeru, da ste ob izbruhu ognja v prostoru prisotni, lahko ampulo Bonpet uporabite tudi ročno, tako da jo vržete na gorečo površino. Ampula Bonpet se bo razbila in v trenutku zadušila ogenj.

Skratka, deluje brez lažnih alarmov in brez škode za ljudi in okolje. Ampulo Bonpet preprosto namestimo nad štedilnikom, nad pečjo v kurilnici, vgradimo jo v prostore z računalniško opremo, elektroomarice in ostale prostore s povečano stopnjo ogroženosti s požari.

Konkretno iz prakse

Samodejne gasilne ampule Bonpet so uspešno opravile svojo nalogo v različnih gospodinjstvih in gospodarskih poslopjih. Preprečile so večjo gospodarsko škodo denimo na objektih Kmečke zadruge Sevnica, Petrola Energetike, v svečarski delavnici v Mozirju, v podjetju Yulon Ljubljana in v Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor.

V zadnjem mesecu lahko kot primer dobre prakse navajamo tudi namestitev sistemskih rešitev Bonpet v Domu starejših v Šentjurju kjer je naročnik prepoznal potrebo po preventivni zaščiti pred požari. Gre za primer stavbe in prostorov z različnimi situacijami, s katerimi se vsakodnevno srečujemo tudi v svojem domu. V konkretnem primeru so namestili ampule v kuhinji, varovanih stanovanjih, kotlovnici, telefonski centrali, pralnici, skupnih kuhinjah, strojnicah in glavnih elektroomarah. V recepciji in prostorih hišnikov pa so preventivno namestili tudi granate Bonpet, ki z načinom »vržem in pogasim« gašenju dodajajo novo razsežnost praktičnosti in varnosti.

Več o študiji primera na www.bonpet.si in www.dom-starejsih-sentjur.si. (az)