Skorajda bi ostal brez besed. Nič čudnega, ko pa se je na turnirjih za veliki slam prvič uvrstil v četrtfinale. »Nimam besed, s katerimi bi pojasnil, kako se počutim. Štiri leta zapored sem na Roland Garrosu izgubil v prvem krogu,« se je smejalo malo znanemu Špancu Albertu Ramosu-Vinolasu, ki je v treh nizih premočno s 6:2, 6:4 in 6:4 odpravil osmega nosilca, Kanadčana Miloša Raonića.

Trenutno 55. teniški igralec na svetu je v dozdajšnji poklicni karieri, ki se je začela pred 12 leti na najprestižnejših štirih turnirjih, zbral že 18 nastopov, a dlje kot do drugega kroga ni zmogel. »Zdaj je čas za slavje, o tekmecu bom razmišljal kasneje,« je odgovoril 28-letni levičar, ko so ga vprašali, kakšne možnosti ima proti naslednjemu tekmecu. O njem namreč ne želi kaj dosti razmišljati, saj je spomin na zadnji dvoboj s Stanom Wawrinko še kako živ. »Prejšnji teden me je v Ženevi z igrišča poslal ekspresno, saj je slavil zmago s 6:1 in 6:1. Vam je zdaj jasno, zakaj želim zgolj uživati v tem trenutku?«

Zanimivo, da 1,88 metra visoki Španec, ki je teniški lopar v roko prvič prijel pri vsega petih letih, doslej še ni slavil turnirske zmage, ji je bil pa zelo blizu. Leta 2012 se je namreč prebil v finale v Casablanci, kar ga je popeljalo do 38. mesta na svetovni lestvici. Višje ni bil še nikoli. Zato se dobro spominja lanskega oktobra in nastopa v Šanghaju. Žreb mu je že v 1. krogu namenil »nepremagljivega« tekmeca, tedanjo številko dve Rogerja Federerja. Toda tedaj 70. na svetu ga je presenetil, Švicar, sicer branilec naslova, pa proti tako nizko postavljenemu igralcu ni izgubil že dobri dve leti. Španec je do dvoboja s Federerjem na kar 15 zaporednih srečanjih s člani elitne deseterice vselej izgubil.

Albert – na turnirjih je doslej zaslužil 2,7 milijona ameriških dolarjev – je sicer le še eden v dolgi vrsti španskih teniških igralcev, ki se najbolje znajdejo na pesku (njegov idol je Alex Corretja, dvakratni finalist v Parizu), zato se zdi čudno, da si od vsega najbolj želi zmage v... »V New Yorku. O tem sanjam že zelo dolgo,« pravi veliki navijač Barcelone, ki si, če le more, ogleda domače tekme na stadionu Camp Nou.

Izidi 4. kroga, moški: Wawrinka (Švi, 3) – Troicki (Srb, 22) 7:6 (5), 6:7 (7), 6:3, 6:2, Murray (VB, 2) – Isner (ZDA, 15) 7:6 (9), 6:4, 6:3, Gasquet (Fra, 9) – Nišikori (Jap, 5) 6:4, 6:2, 4:6, 6:2; ženske: Muguruza (Špa, 4) – Kuznecova (Rus, 13) 6:3, 6:4, Rogers (ZDA) – Begu (Rom, 25) 6:3, 6:4; 3. krog, moški: Đoković (Srb, 1) – Bedene (VB) 6:2, 6:3, 6:3; ženske dvojice: Hlavackova/Hradecka (Češ, 6) – Klepač/Srebotnik (Slo, 11) 6:4, 6:1.