Finalna serija košarkarskega državnega prvenstva je že na samem uvodu postregla s presenečenjem. Helios je namreč v Laškem po trdi in bojeviti igri prišel do velike zmage s 64:62, s katero imajo zdaj prednost domačega parketa Domžalčani. Druga tekma bo na sporedu jutri ob 18. uri v dvorani Komunalnega centra.

Kako težko delo je bilo včeraj pred košarkarji Heliosa, pove dejstvo, da je Zlatorog v dvorani Tri lilije v vsej letošnji sezoni državnega prvenstva na šestnajstih tekmah izgubil le enkrat – 27. februarja je bila boljša Rogaška. Z dobrimi igrami Laščanov so se na tribune začeli počasi vračati tudi navijači. Če so tistim najzvestejšim na tretji polfinalni tekmi proti Olimpiji pomagali privrženci Tajfuna, so se tokrat navijanju pridružili še Polzeljani. Ker je imel v Laškem bučno podporo tudi Helios, je navijaški obračun še za kanček dvignil temperaturo v dvorani, kjer se je ta že tako in tako gibali okoli visokih 28 stopinj Celzija.

»To zna biti za nas še bolj neugodno,« je v lokalu dvorane Tri lilije v četrtek dogajanje v Novem mestu, ki ga je spremljal po televiziji, komentiral najbolj izkušen posameznik Laščanov Goran Jurak. Dobro je vedel, o čem je govoril. Helios je od prihoda trenerja Jakše Vulića izredno neugodna ekipa, ki je iz tira niso spravile niti težave s poškodbami niti odhod Geralda Martensa. Z osmimi igralci v rotaciji so Domžalčani v končnici odigrali šest tekem v 13 dneh, a kljub temu na prvo finalno tekmo prišli dobro pripravljeni. Vulić je tokrat prvič v končnici lahko računal na Željka Zagorca, ki je z nekaj minutami na parketu nekoliko razbremenil soigralce. Ti so se Laščanom v prvem polčasu hrabro postavili po robu in jih kljub pomanjkanju centimetrov nadskakali, kar je imelo posledice tudi pri rezultatu.

V prvem delu drugega polčasa so gostje prikazali nekaj izjemno lepih akcij in sredi tretje četrtine ušli na enajst točk prednosti, kar se je v nadaljevanju izkazalo kot dovolj velika zaloga. Zlatorog je sicer ves čas pritiskal in nekajkrat skoraj ujel nasprotnika, a do preobrata ni mogel priti kljub napadu za zmago ali izenačenje ob zaostanku za dve točki. Helios je tako kot šele drugi v letošnji sezoni državnega prvenstva slavil v Laškem.

»Tokrat nismo igrali tako, kot znamo. Helios je bil zasluženo boljši. Delali smo napake, ki jih navadno ne. Preveč smo grešili v napadu in puščali preveč prostora v obrambi. Na tak način se Heliosa ne da dobiti,« je bil jedrnat trener Zlatoroga Aleš Pipan, strateg Heliosa Jakša Vulić pa ni skrival velikega zadovoljstva nad predstavo svojih košarkarjev. »Igralci obeh moštev so bili pod pritiskom, zato je bilo v igri veliko napak. A tako je v finalu, kjer je prva tekma najtežja. Taktiko smo gradili na dobrem skoku, kar se nam je na koncu obrestovalo. Imeli pa smo tudi nekaj sreče.«