Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež od aprila na Dobu znova prestaja zaporno kazen. Znašel se je v novem sodnem procesu, tokrat kot tretjetoženec v odškodninski tožbi družbe Big Bang. Ta od Kordeža in vdove nekdanjega direktorja Big Banga Bojana Knupleža in njune hčere zaradi domnevnega oškodovanja terja več kot dva milijona evrov. Šlo naj bi za dve posojilni pogodbi, ki naj ne bi bili nikoli poplačani.

Bojan Knuplež je vrsto let vodil Big Bang, ki ga je Merkur od Jurija Schollmayerja (oziroma njegovo podjetje Bofex) odkupil leta 1999, nekaj mesecev pred smrtjo leta 2010 pa je postal predsednik uprave Merkurja, ki je že bil v težavah. Po njegovem odhodu novembra 2011 je položaj direktorja prevzel Aleš Ponikvar, ki je po tistem, ko so Big Bang v začetku leta 2012 obiskali kriminalisti in zahtevali dokumente o nekaterih kreditnih pogodbah, sprožil notranjo preiskavo.

»Pridobili smo pravno mnenje, iz katerega je izhajalo, da je šlo pri posojilnih pogodbah za oškodovanje podjetja. Ko smo ugotovili, da denarja ne bomo mogli nikoli izterjati, smo se odločili za odškodninsko tožbo,« je pojasnil Ponikvar. Po njegovih besedah med Merkurjem (takratnim lastnikom Big Banga) in Big Bangom ne obstaja nikakršna pogodba o posojilu denarja, prav tako teh pogodb ni mogoče najti v nobenem letnem poročilu.

Kordež trdi, da je Knupležu zaupal

Po Kordeževih besedah mu je Knuplež predlagal, da bi Big Bang dvema podjetjema posodil denar. Ker je Knupležu zaupal, se podrobneje z dvema posojilnima pogodbama iz leta 2010 – ena v vrednosti milijon in petsto tisoč, druga v višini 700 tisočakov, ki jo je Big Bang nakazal Merfinu – ni posebej ukvarjal.

»Ker je bil Big Bang del 20 hčerinskih družb znotraj Merkurja, je Big bang Merfinu nakazal 700.000 evrov, kar ni bilo nič spornega. Verjetno je imel razpoložljiva sredstva, v tistem času pa so hčerinska podjetja presežke posredovala matičnemu podjetju, to je bil del vsakdanjih transakcij,« je razlagal Kordež.

Direkor Acorda 92: Od kredita smo imeli korist

Večji kredit je prek podjetja Acord 92 pristal v družbi Jezapo, registrirani na Cipru. V procesu je kot priča nastopil tudi direktor podjetja Acord 92 Jože Štubler, ki je povedal, da ga je kot dolgoletnega dobavitelja Big Banga k poslu povabil Knuplež.

»Moje podjetje je dobilo kredit od Big Banga in ga nato dalo naprej podjetju Jezapo. Kredit bi nam morali poplačati v nekaj delih do leta 2012. Če Knuplež ne bi umrl, bi zagotovo do konca poplačali posojilo,« je pojasnil Štubler. Po njegovih besedah je bilo v tistem času težko dobili kredit na banki. Dodal je še, da so vse pogodbe in aneks, tudi o odstopu terjatev na Big Bang, pripravili v Big Bangu. »Spraševal sem ga, kako bomo posel zavarovali, Knuplež pa je na koncu predlagal aneks o odstopu terjatev, saj Jezapo bančne garancije ni dal,« je pojasnil Štubler, ki sam ni preverjal poslovanja Jezapa. Mislil pa je, da je podjetje ustanovil kar Knuplež sam.

Na zatožni klopi učiteljica razrednega pouka in absolventka

Zaradi službene odsotnosti na naroku ni bilo prvotožene Romane Knuplež, učiteljice razrednega pouka iz Lenarta. Triintridesetletni Tamari Knuplež, absolventki in hčeri pokojnega Knupleža, pa je zadeva povsem neznana. Na sodišču je povedala, da sta z mamo od 12. leta živeli praktično sami, oče pa je iz Ljubljane domov prihajal le ob koncih tedna. Povedala je, da imajo hiši v Lenartu in na Pagu. Za hišo v Ljubljani je izvedela šele po očetovi smrti. Preden sodišče sklene dokazni postopek, bo jeseni zaslišalo še dve priči in Romano Knuplež.