Sanolabor, vodilni ponudnik medicinskih pripomočkov in opreme na slovenskem trgu, naj bi se po načrtih vodstva razdelil na dva dela.

Na novoustanovljeno družbo Lobium bo prešlo večino premoženja Sanolaborja, med drugim številne nepremičnine. Če se bodo zastavljeni cilji uresničili, se bo po zaključeni cepitvi osnovni kapital Sanolaborja znižal iz 1,06 milijona evrov na 471.000 evrov. Lastniška struktura Lobiuma naj bi postala identična lastniški strukturi Sanolaborja. Slednji je v lasti zaposlenih, med katerimi je z dobrimi 17 odstotki delnic največji lastnik dolgoletni direktor Marko Bokal.

Odločitev v rokah Fursa

S prenosom večine premoženja Sanolaborja bodo morali sprva soglašati njegovi delničarji. Toda tudi v primeru njihovega soglasja bo odločitev pogojna, odvisna od stališča finančne uprave RS (Furs). Če Furs ne bo zavrnil priglasitve načrtovane oddelitve premoženja, bosta morala uprava in nadzorni svet na sodni register posredovati predlog za oddelitev. Če bo Furs v celoti ali delno zavrnil priglasitev, pa lahko vodstvo in nadzorniki (ob upoštevanju razlogov za zavrnitev in davčna tveganja za obe družbi in delničarje), odločijo, ali bodo s postopkom oddelitve nadaljevali.

Po zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb Furs sicer lahko zavrne razna upravičenja, če ugotovi, da je eden od glavnih namenov transakcije manjše plačilo davščin. Delničarji na primer prenosne družbe, ki pri združitvah ali delitvah zamenjajo vrednostne papirje prenosne družbe za vrednostne papirje prevzemne družbe, so namreč oproščeni plačila davka, povezanega z dobičkom.

Kaj je bil pravzaprav povod za razdelitev Sanolaborja na dva dela Marko Bokal do skupščine, ki bo sredi junija, ne želi komentirati. Po neuradnih informacijah so se za ta korak v družbi odločili, ker nameravajo po novem s številnimi nepremičninami aktivneje upravljati.

Iz odprtja bilance Sanolaborja in Lobiuma je razvidno, da bo na novoustanovljeno družbo oddeljena večina sredstev. Natančneje od skupaj 42,8 milijona evrov jih bo na Lobium prešlo za 23 milijonov evrov. Med drugim vsa zemljišča in zgradbe v skupni vrednosti dobrih šest milijonov evrov (vključno z domovoma za starejše na Črnem Vrhu nad Idrijo in Škofljici) ter tako imenovane naložbene nepremičnine v višini 11,3 milijona evrov.

Na Lobium nameravajo oddeliti tudi vse dolgoročne naložbe v celotni višini 4,7 milijona evrov in 16 milijonov evrov, od skupaj 17,6 milijona evrov, bilančnega dobička. Po drugi strani naj bi na Sanolaborju ostala velika večina obveznosti. Od skupaj 13,3 milijona evrov dolgoročnih in kratkoročnih obveznosti naj bi jih Sanolabor na Lobium prenesel le za 1,85 milijona evrov. Kot je razvidno iz delitvenega načrta, naj bi na Lobium prešli posamezni deli premoženja in pravice ter obveznosti, ki izhajajo iz tega premoženja.

Padec dobičkov

Sanolabor, ki zaposluje okrog 230 delavcev, je lani dosegel 55,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar na letni ravni predstavlja rast za slabih devet odstotkov. Za 23 odstotkov se je znižal čisti poslovni izid. Zaradi hitrejšega naraščanja odhodkov nad prihodki, v največji meri zaradi rasti stroškov plač, je bil dobiček nižji od načrtovanega, medtem ko so bili doseženi prihodki v maloprodaji, ki vključuje 27 lastnih in dve franšizni prodajalni, in veleprodaji višji od načrtovani.

Za naložbe so v Sanolaborju lani namenili skoraj 11 milijonov evrov, od tega čez 90 odstotkov v nov dom starejših na Škofljici, ki so ga odprli lani jeseni. V primerjavi s številnimi slovenskimi družbami Sanolabor sicer svoje poslovanje večinoma financira z lastnimi viri. Podobno kot v matični družbi se je prodaja lani zvišala tudi v celotni skupini, ki poleg matične vključuje tudi več družb doma in v tujini. Tako so se konsolidirani prihodki od prodaje zvišali za osem odstotkov na 60,5 milijona evrov. Čisti dobiček Skupine Sanolabor pa se je znižal za 26 odstotkov na 1,7 milijona evrov.