Program 16. kulturnega poletnega festivala Studenec 2016, ki se je v soboto pričel s koncertom zbora Dekor v cerkvi sv. Lenarta v Krtini, bo letos bogatejši kot prejšnja leta. Na programu je več koncertov in predstav, zgledno prenovljeno pa je tudi osrednje prizorišče, so povedali organizatorji iz Kulturnega društva Mirana Jarca Škocjan.

Izjemno akustična cerkev v Krtini bo že to soboto znova gostila koncert V ljudskem tonu, kot so organizatorji naslovili nastop dua Claripiano, ki ga sestavljata pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja. Tretji dogodek letošnjega festivala, glasbeno-gledališka monokomedija, ki sta jo ustvarila Jure Ivanušič in Marko Vezovišek, z naslovom Od tišine do glasbe, pa bo v soboto, 11. junija, gledalce že navdušila na prenovljenem odru poletnega gledališča Studenec, kjer v teh dneh zaključujejo obsežna obnovitvena dela.

Charleyevo teto bodoponovili enajstkrat

18. junija pripravljajo na Studencu dvojno praznovanje. Alpski kvintet bo proslavljal svoje srečanje z abrahamom, Slovenski oktet pa 65. obletnico delovanja. Zadnji petek v juniju pa bodo v poletnem gledališču znova prišli na svoj račun ljubitelji opere. Na prenovljenem odru bodo namreč gostovali člani Opernega in baletnega zbora ter orkestra SNG Opere in baleta iz Ljubljane z uprizoritvijo znamenite Bizetove opere o zapeljivi ciganki Carmen. Na odru bo sodelovalo čez 150 nastopajočih.

Za osrednjo gledališko domačo predstavo, ki jo tradicionalno uprizori na desetine igralcev, pevcev in plesalcev in ki v gledališče zvabi na tisoče obiskovalcev, je tokrat režiser Alojz Stražar, ki je tudi avtor priredbe, izbral znano delo Thomasa Brandona, komedijo v dveh dejanjih, Charleyeva teta. Premiera bo v petek, 15. julija, ob 21. uri. Kot je v navadi, nameravajo tudi letošnjo domačo predstavo ponoviti kar enajstkrat.

Čisto novi oder

Predsednik KD Mirana Jarca in režiser večine domačih predstav Alojz Stražar je tudi pred letošnjim festivalom povedal, da tičijo obresti za njihov trud v sreči in veselju, ki je velikokrat nepopisno, v dobrem občutku, da so s svojimi predstavami obiskovalcem in ljubiteljem njihovega gledališča podarili nekaj, kar je tudi za njih nepogrešljivo in imajo v življenju neizmerno radi. »Želim, da ne bi nikoli presahnil ta studenec navdušenja, vneme, veselja, korajže, predvsem pa kulture sredi te prijazne vasi,« si je še zaželel. Prav tako ne skriva zadovoljstva, da jim je poleg izvedbe vrste izvrstnih prireditev znova uspelo polepšati in obnoviti tudi gledališče, tako oder kot okolico. Kajpak jim brez izdatne pomoči občine Domžale to ne bi uspelo. Občina je namreč za obnovo dotrajanega odra, katerega konstrukcija je bila že kar nekoliko nagnita, letos odštela okrog 50.000 evrov. S sredstvi, ki so jih pridobili na razpisih občine, so uspeli pod nadzorom Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Slovenije v društvu obnoviti tudi več kot 120 let star Grdavov kozolec, pod katerim so uprizarjali prve predstave društva, zgraditi kombinirano kamnito-leseno ograjo ob glavni cesti, urediti priključek na kanalizacijo in nabaviti veliko potrebne nove opreme.