Oči košarkarskih ljubiteljev bodo v prihodnjih dneh usmerjene v Laško in Domžale, kjer se bosta Zlatorog in Helios v finalu državnega prvenstva zasluženo spopadla za naziv najboljšega kluba v Sloveniji. A v tem trenutku še vedno bolj odmeva dejstvo, da so košarkarji Olimpije še sedmo leto zapored v domačem tekmovanju ostali praznih rok. Po novem fiasku nekdanjega evropskega velikana je jasno, da je napočil čas, ko se mora vodstvo kluba s predsednikom Janijem Möderndorferjem na čelu posloviti ter mesto prepustiti ljudem s svežimi idejami in zanosom.

Skoraj neverjetno se zdi, da predsednik takšnega kluba, kot je košarkarska Olimpija, danes še vedno vztraja in sedi na svojem položaju, ob tem pa klub v četrtek drugo leto zapored ni zmogel niti do finala domačega prvenstva. Pod Möderndorferjem je Olimpija le nazadovala. Iz evroligaša je postala statist v evropskem pokalu, boj za vrh lige ABA je zgolj utopija in je bila letos izredno blizu celo izpada iz jadranskega tekmovanja, na domačem prostoru pa je postala nepomemben igralec. Ob tem se je po poravnanem kreditu ponovno začel višati dolg kluba, ki zdaj znaša okoli dva milijona evrov, hkrati pa se je znova začela nabirati vrsta igralcev, do katerih v zadnjih sezonah niso bile poravnane finančne obveznosti. Dvorana v Stožicah je iz leta v leto slabše obiskana, proračun kluba se le krči, svežega kapitala pa ni na spregled. Po vsem naštetem je več kot jasno, da predsednik svoji nalogi ni dorasel, klubske pisarne pa kar kričijo po ljudeh s košarkarskim znanjem in izkušnjami ter po markantnih legendah kluba.

Kriza vodenja je zajela tudi Krko, ki še drugo leto zapored ni zmogla do finala državnega prvenstva. Klub, ki je eden redkih na prostoru nekdanje Jugoslavije, ki ima urejene finance, je po odhodu Aleksandra Džikića brcnil v temo tako z Ivanom Velićem kot neizkušenim Vladimirjem Anzulovićem. Na predsedniku Branetu Kastelcu je, da novega stratega izbere previdno in preudarno, saj bo v nasprotnem primeru padec vsako leto težje ustaviti.

Težave dveh najboljših slovenskih klubov pa v tem trenutku prav nič ne zanimajo Zlatoroga in Heliosa. Laščani se bodo poskušali dokopati do svoje prve državne lovorike, Helios je to slast v sezoni 2006/07 že okusil. »V Laškem smo zadovoljni že s tem, kar smo naredili do zdaj. A to nikakor ne pomeni, da smo se s tem zadovoljili. V klubu je ogromna želja, da prvič v zgodovini posežemo po naslovu državnega prvaka,« je povedal Zlatorogov Aleš Pipan. Trener Heliosa Jakša Vulić je priznal, da je uvrstitev Heliosa tudi zanj nepričakovana, a povsem zaslužena. »Nekoliko smo utrujeni, a to v naslednjih dneh ne bo pomembno. Vrgli se bomo na glavo, kot pravijo smučarji, saj je vprašanje, kdajbomo znova imeli tako priložnost.«