»Zmagal sem zaradi jeze in besa,« je Vincenzo Nibali čustveno pospremil veliko vrnitev v boj za rožnato majico v predzadnji ekstremno težki gorski etapi v Alpah med Italijo in Francijo do smučišča Risoul. Po nekaj slabih dneh, zdravstvenih težavah, zaradi katerih je bil blizu odstopu, kritikah in tragediji bližnjih se je »Morski pes« iz Messine vrnil v veličini favorita.

Osmoljenec dneva je rožnati Steven Kruijswijk, ki je pri spustu s prelaza Agnello, najvišje točke Gira, doživel spektakularen padec. Na njegovo srečo je naredil salto v snežni zamet, a je imel nato težave s kolesom. Pomočniki s Primožem Rogličem na čelu so že prej omagali, kar je bilo dovolj, da je začel zaostajati, in na koncu je bil njegov zaostanek pet minut. Majico je tako moral predati malemu Kolumbijcu Estebanu Chavesu iz Mezgeceve Orice. Omenjena trojka je v razmaku minute, kar obeta nov spektakel v današnji etapi (134 km, 4500 m vzpona čez prelaze Vars, Bonette, Lombarda). »Žal mi je za Kruijswijka. Naredil je majhno napako. Ja, sem v rožnati, vesel, blizu zmagi, a čaka nas še en brutalno zahteven dan. Nibali? Poskušal sem mu slediti, a je bil premočan,« so bile besede Estebana Chavesa. Dirka po Italiji bo tako izjemno zanimiva do Torina, kar je dobro tudi za posel, kar Giro seveda je.

Eržen med najbolj vročimi poslovneži

Čas Gira je že po tradiciji prvi vrhunec poslovnih dogovorov za naslednje leto. Med najbolj vročimi poslovneži v zakulisju se omenja Milan Eržen. »Samo pomagam. Delam in se pogovarjam v imenu šejka Naserja. Skrbim, da projekt steče. Da bo naložba varna. Da bodo v ekipi pravi kolesarji in da bodo z njimi delali priznani strokovnjaki. V ekipi ne bom imel nobene druge vloge, nobene funkcije. Tako sem se odločil. Drugega dela imam v Bahrajnu čez glavo,« je Milan Eržen v kratkih stavkih povzel vlogo, ki jo ima v nastajajočem bahrajnskem kolesarskem projektu profesionalne kolesarske ekipe, ki je v času Gira še posebej aktualna.

Eržen je že lani jeseni namignil, da bo ustanovitev nove profesionalne ekipe eden od projektov, in zdaj že dobiva jasne obrise. Dogovarjanje s prihodnjimi poslovnimi partnerji ni ostalo skrito. Gre pač za trenutno edini večmilijonski projekt z novo ekipo v globalnem kolesarstvu. Bahrajnski projekt vzbuja še toliko več pozornosti tudi zaradi ekip, ki so napovedale ustavitev dejavnosti (Tinkoff, IAM), in oseb, s katerimi je Eržen kot menedžer v preteklosti že sodeloval. To je agent Alex Carera, ki naj bi ekipo tudi vodil. Med kolesarji s Team Bahrajn že dolgo povezujejo Vincenza Nibalija, ki bo zagotovo eden od nosilcev ekipe. Prav pred dnevi se je v italijanskih medijih razvnela debata, da so morda prav dogovori glede nove ekipe in slovo od Astane vplivali na dogajanje na cestah in slabše rezultate. O tesni povezavi govori podatek, da je Carera delil Nibalijev tvit po slabem dnevu na Giru. »Obstajajo dobri in slabi dnevi. Danes je bil eden slednjih. Še vedno je nasmeh. Sem le človek in se tega ne sramujem.« Včerajšnja vrnitev je utišala teoretike.

Na trgu najbolj zanimiv Sagan

Na splošno je glede na ukinjanje ekipe Tinkoff na trgu najbolj zanimiv aktualen svetovni prvak Peter Sagan. No, če je čas Gira prvi vrhunec poslovne vročice, je drugi vsako leto v času francoskega Toura, ko so oči milijonov povsem uprte v kolesarstvo. Proračun elitnih kolesarskih ekip se giblje od deset do trideset milijonov. Okoli deset milijonov naj bi bil proračun ekipe LottoNl-Jumbo, ki je pred Girom denimo spadala na začelje potenciala sodelujočih ekip, najbogatejša pa naj bi bila britanska Sky z okoli 28 milijoni evrov. Francoska ekipa Cofidis, ki ni del elite WorldTour, deluje s proračunom 14 milijonov evrov. Nov bahrajnski kolesarski projekt z nekaj zvezdniki proračun verjetno lahko dvigne do 20 milijonov.

Seveda Eržen ne more veliko povedati o svojem delu. Kultura poslovnega delovanja v arabskem svetu je bistveno drugačna od evropsko-ameriške, zato tudi Eržen, že vajen njihovega načina poslovanja, dobro ve, da ni pristojen za pojasnjevanje, saj odloča in pojasnjuje le njegov nadrejeni, princ Naser bin Hamad Al Khalifa. Slednji je tudi navdušen triatlonec, Eržen pa je tudi njegov trener. Prek naveze z Erženom je tudi slovenski triatlonec David Pleše predlani prišel v bahrajnsko triatlonsko ekipo. Eržen dela tudi pri drugih projektih pod okriljem bahrajnskega olimpijskega komiteja, katerega predsednik je prav Naser bin Hamad Al Khalifa.

Giro d'Italia, 19. etapa, Pinerolo – Risoul (162 km): 1. Nibali (Ita, Astana) 4,19:54, 2. Nieve (Špa, Sky) + 0:51, 3. Chaves (Kol, Orica-GreenEdge) + 0:53, 57. Roglič (LottoNL-Jumbo) + 21:09, 110. Mohorič (Lampre-Merida) + 36:31, 113. Bole (vsi Slo, Nippo-Vini Fantini) isti čas, skupno: 1. Chaves 78,14:20, 2. Nibali + 0:40, 3. Kruijswijk (Niz, LottoNl-Jumbo) + 1:05, 63. Roglič + 2,35:18, 93. Mohorič + 3,11:36, 135. Bole + 3,54:26.