Kolikokrat na svoje oči vidite kaj zares novega? Kako pogosto se zgodi, da hodite po dotlej neznanih krajih ali ste priča edinstvenemu dogodku? Fotografi National Geographic so med tistimi izbranci, ki imajo priložnosti ali srečo, da se jim to kar pogosto dogaja. Nekaj svetovnih čudes, ki so jih le maloštevilni izbranci videli na svoje oči, so pa jih v svoj objektiv ujeli fotografi priznane revije, so v društvu National Geographic Society zdaj strnili v razstavo fotografij z naslovom Malokdaj videno. Galerija »S« na ljubljanskem gradu bo razstavo gostila med 9. junijem in 18. septembrom.

Snovalci razstave so izbrali posnetke posebnih krajev, naravnih pojavov in redkih dogodkov. Na nekatere so se, da so jih lahko ujeli v objektiv, svetovno znani fotografi včasih pripravljali tudi več mesecev ali let, medtem ko so za druge pri fotografiranju potrebovali tudi kanček sreče, da so bili ob pravem času na pravem mestu. Med skoraj štiridesetimi razstavljenimi fotografijami je tudi fotografija slovenskega fotografa in lovca na tornade Marka Korošca. V Julesburgu v Koloradu je maja 2013 v objektiv ujel supercelični nevihtni oblak in zmagal na natečaju revije National Geographic Traveler v konkurenci med 18.000 fotografijami.

Razstava Malokdaj videno je sicer le ena v vrsti že tradicionalnih sodelovanj Javnega zavoda Ljubljanski grad z National Geographic Slovenija. Leta 2013 so bile tako v Ljubljani na ogled fotografije s podobami iz Indije in fotografije o skrivnostih reke Ljubljanice uveljavljenega slovenskega fotografa Arneja Hodaliča, leta 2014 je ljubljanski grad gostil razstavo »National Geographic – 50 najboljših fotografij«, lani pa so na razstavi »Podvodni svet« obiskovalci spoznali dela štirih slovenskih fotografov. žir