Pred več kot tremi desetletji je bila to ena prvih knjig, pri katerih nisem zgolj opazoval slik, temveč jo, vsaj približno, prebral – govorila je pač o avtih, bila je pri roki... In dejansko so to bili časi, ko se je dalo pri avtomobilih marsikaj popraviti doma, v garaži ali na dvorišču, omenjena in podobne knjige pa so bile pri tem celo res uporabne. Avtomobili so bili sestavljeni nekajkrat enostavneje, kot so zdaj, medtem ko se je število sestavnih delov štelo v nekaj tisočih manj kot danes. Čeprav se torej že iz zapisanega da sklepati, da spadam v generacijo, ki je v vlogi voznika še komajda za rep ujela vožnjo z avtomobilom brez vsakršne »resne« elektronike (če ne štejemo notranje osvetlitve in avtoradia), servo volana, zračnih blazin in sistema ABS, sem vendarle uspešno že zamenjal nekaj akumulatorjev, kakšno svečko in tudi nekaj deset žarnic. A imajo vsi ti »podvigi« že precej dolgo brado, zagotovo pa se s čim podobnim, vsaj če ne bodo vozili starejših avtomobilov, kmalu ne bo mogel pohvaliti tako rekoč nihče več. Ena od stvari, ki so se s časom izgubile in za vekomaj izginile, je namreč tudi »popravi sam« pri avtomobilih.

Štirikolesniki so pač postali precej kompleksnejši kot nekoč, predvsem s stališča elektronike, zato se dandanes tako rekoč že vsak (pol)resen servisni poseg začne s priklopom vozila na poseben servisni računalnik. Lastniki smo tako omejeni na točenje goriva in preverjanje ravni tekočine za pranje vetrobranskih stekel ter olja, že tu pa se zgodba konča. Že tako enostavna reč, kot je menjava metlic na brisalnikih, je pri nekaterih avtomobilih postala nemogoča in je izvedljiva le na servisih, da še pred kratkim povsem običajnega opravila zamenjave žarnic niti ne omenjamo – da, tudi to je po novem v večini primerov povsem domena serviserjev.

Kar je včasih, pri naprednih ksenonskih, LED, laserskih ali kakšnih drugih podobnih, še razumljivo, pri običajnih halogenskih pa že manj. No, kar je povsem nerazumljivo, pa je, da imamo pri nas še vedno uzakonjeno, da mora imeti vsak voznik v svojem avtomobilu vseskozi kot del obvezne opreme tudi – komplet nadomestnih žarnic. Četudi jih ne bomo nikdar uporabili in jih, tudi če bi hoteli, ne moremo, tam pač morajo biti. Ker če jih ni, (lahko) sledi kazen. Zanimivo, kako se nekatere reči s časom izgubijo, nekatere neumnosti pa kar ostajajo...