Ja, vsi resni mediji so pisali o sabotaži. Iz zaupnih virov blizu policije smo sicer izvedeli, da uradno preiskujejo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari po 220. členu kazenskega zakonika, kjer je za hujšo škodo zagrožena kazen do petih let zapora. Ampak mi, resni mediji, vemo, da je šlo za sabotažo. In tudi javnost ve, da je šlo za sabotažo. Sabotaža je, kot piše v slovarju slovenskega knjižnega jezika, namerno, navadno prikrito dejanje, ravnanje, s katerim se zlasti iz političnih vzrokov povzroča gospodarska škoda. Je bila povzročena gospodarska škoda? Bila je! So bili v ozadju verjetno politični vzroki? Halo! Za TEŠ6 gre! Seveda so bili. Torej, to smo, vestni preiskovalni novinarji, odkljukali. Sabotaža!

Gremo stret naslednji oreh. Kaj o sabotaži pravi kazenski zakonik, ki se ga morajo držati kriminalisti, tožilci in sodniki? Sabotažo stori, kdor zato, da bi ogrožal ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije, prikrito, zahrbtno ali na drug podoben način povzroči veliko škodo državnemu organu ali organizaciji. Še posebej hudo je, če to stori na jedrskem objektu. Je TEŠ6 državni objekt? Je, naše milijarde smo vanj zmetali. Je jedrski objekt? Skoraj. Elektrarna je, ta pa je lahko tudi jedrska.

Torej smo razčistili, za kakšno raboto in za katero kaznivo dejanje gre? Smo. Naslednji korak je iskanje osumljencev. Osnovna poteza vsakega dobrega kriminalista je, da poišče običajne osumljence. Seveda iz vrst poprej popisanih, morebiti celo predkaznovanih barabinov, ki so že kdaj prej storili enako kaznivo dejanje. Govorimo o tako imenovanih starih znancih policije. Ker sami nimamo uvida v kazenske evidence policije, smo uporabili javno dostopne podatke. Statistični urad vestno beleži ovadene, obtožene in obsojene osebe za vsa mogoča kazniva dejanja. V zadnjih desetih letih ni bilo nobenega Slovenca, ki bi ga ovadili, obtožili, kaj šele obsodili zaradi sabotaže. Torej – običajnih osumljencev ni in tukaj tavamo v temi.

A le zato, ker podatki niso osveženi. Seveda obstaja en in edini državljan Slovenije, ki je bil leta 2016 ovaden zaradi suma kaznivega dejanja sabotaže po 357. členu kazenskega zakonika. Ovadbo je na vrhovno državno tožilstvo in nacionalni preiskovalni urad pred kratkim vložilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Ovadeni zaradi sabotaže je Milan Kučan.

Milan Kučan je tako edini človek v državi, ki se je, ali pa samo mislimo, da se je, bavil s sabotažo. In zdaj logični zaključek. V TEŠ6 je prišlo do sabotaže. Do zdaj v državi ni bilo prav veliko ljudi, ki bi se bavili s sabotažami. Edini možni osumljenec je Milan Kučan. Milan Kučan ima v domači uti v Murglah vrtne škarje. Milan Kučan ima kot stric iz ozadja dostop do vsega v državi, tudi do TEŠ6. Milana Kučana v nedeljo zvečer, ko je bil na sporedu pogovor z Antonom Krkovičem, ni bilo doma na kavču pred televizijskim zaslonom. Štefka bo pričala, da ni zdržal in je šel na sprehod. Mi vemo, da ni šel na sprehod. Mi vemo, da je v uti vzel vrtne škarje in se odpeljal v Šoštanj. Le še motiv za tako hudo kaznivo dejanje moramo poiskati. Ne bo težko, kajne?