Prosimo vas za pomoč pri razporeditvi opreme v kuhinji in dnevnem prostoru. Električne inštalacije je še mogoče po potrebi prilagajati, vodovodnih pa raje ne bi. V kuhinji bi radi imeli otok. Je to izvedljivo? V dnevnem prostoru je veliko prostora, a tudi veliko odprtin. Kako naj se znajdemo pri tem? Bi bilo primerno kaj zazidati? Poleg večje jedilne mize in sedežne garniture (najraje v obliki črke L, a ne nujno) bi radi imeli tudi kamin, ki mu prostor seveda določa dimnik. Za vsak vaš predlog vam bomo zelo hvaležni!

Katja

Odgovor

Vaša nova hiša bo res zelo prijeten dom! V vaši veliki dnevni sobi z jedilnico in kuhinjo sem vam narisala drugačno varianto od vašega poslanega predloga.

Strinjam se z vami, da je v prostoru res veliko okenskih in vratnih odprtin. Moj predlog je, da ohranite vsa okna in zunanja vrata, saj bo prostor zelo svetel in zračen, predlagam pa, da zmanjšate vstopna vrata v dnevno sobo. Vratna odprtina naj bo enaka, kot so vstopna vrata v hišo. S tem pridobite daljšo steno ob kaminu.

V idejni rešitvi je osrednji element v prostoru kamin. Tudi pozicijo sedežne garniture umestite v prostoru tako, da bo pogled na ogenj idealen, hkrati pa lahko na steno levo od kamina umestite televizijski zaslon. Ob steno, ki meji na delovni kabinet, pa lahko umestite knjižni regal, globina naj bo 35 cm, kar ne bo zmanjševalo prostora.

V kuhinji vam predlagam nekoliko drugačno razporeditev elementov, saj bodo tako umeščeni zelo funkcionalni in boste imeli priročno delo z veliko delovno površino pred oknom, kar je za gospodinjo zelo prijazno! Tudi jedilno mizo lahko umestite velikih dimenzij, saj vam prostor to omogoča.

Upam, da vam bo narisani predlog v pomoč pri opremljanju!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh